ZIEMNIACZANE TALARKI Z PYSZNYM SOSEM
weganon 23 lipca 2018

DSC_0002

Lubicie pieczone ziemniaki? 9/10 powie, że tak a 1/10 i tak skłamie :) A tak serio to uwielbiam ziemniaki w każdej formie. Pieczone, smażone, gotowane. Placki, puree, pyzy, kluski śląskie itd. To często niedoceniane warzywo i traktowane po macoszemu. Gotowane i tłuczone. Na tym kończymy działania. A można tak wiele z nich przygotować.

W kwestii pieczonych ziemniaków, przerabiałem wiele form. W całości, jako frytki, znienawidzone od jakiegoś hasselback. Obtoczone ziołami i przyprawami. Moim ostatnim odkryciem są talarki. Niezbyt cienkie, by się nie przypaliły. Chrupiące na zewnątrz a miękkie w środku. Idealne na ciepło i zimno.

A coś do nich? Pyszny sos. Majonezowy, czosnkowy, koperkowy i szczypiorkowy. Do maczania talarków. Można zagryzać małosolnymi lub pokrojonymi pomidorami. Jednym słowem, pycha przekąska :)

DSC_0015

SKŁADNIKI:

– około 10 średnich ziemniaków
– 3-4 łyżki bezsmakowego oleju
– 2 łyżeczki majeranku
– 1 łyżeczka oregano
– ½ łyżeczki mielonej kolendry
– ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
– spora szczypta soli i pieprzu
– ½ łyżeczki mielonego kminku
– 1 łyżeczka cząbru
– drobno posiekane igły ze średniej gałązki rozmarynu

Na sos:
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego

– 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego
– 1 płaska łyżeczka soli kala namak
– 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
– mały pęczek koperku
– mały pęczek szczypiorku
– 3 ząbki czosnku

WYKONANIE:

Sos:
– do blendera kielichowego (najlepiej) wlać mleko, olej, ocet, wsypać sól i dodać czosnek. Całość dokładnie zmiksować na najwyższych obrotach (postanie gesty majonez)

– dodać posiekany koperek i szczypior. Wstawić do lodówki

Ziemniaki:
– standardową blachę piekarnikową, wyłożyć papierem do pieczenia

– ziemniaki umyć i pokroić w talarki o grubości około 0,5 cm. Wysuszyć ręcznikiem papierowym
– olej wymieszać z przyprawami i ziołami. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać dłońmi
– układać talarki jedną warstwą obok siebie
– piec około 40 minut w 190°C aż będą rumiane. środkowa półka, góra/dół

DSC_0012

DSC_0003

DSC_0011

11 Komentarze

  1. Niestety nie da się zastąpić, gdyż mleko sojowe zawiera lecytynę, która emulguje tłuszcz

  2. …dzisiaj pizza z brokułami a już jutro te talarki zrobię, bo wyglądają kusząco!! Wraz z takim sosem to już wogóle:)))
    Pozdrawiam ciepło:)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *