TOFURNIK RAFAELLO
weganon 15 lutego 2016

Na ostatnich warsztatach robiliśmy wegańskie rafaello z kaszy jaglanej. Wczoraj ukazał się przepis na nie. Dziś wykorzystanie tych kokosowych kuleczek. Chyba nie musze się już spowiadać, że czekolady i kokosa na blogu nie brakuje. Nic nie poradzę, że uwielbiam te 2 składniki i nie wyobrażam sobie bez nich wegańskiej kuchni.
To, że dodatkowo lubię wszelkie słodkości to też już nie jest tajemnicą.
Tofurniki są tym rodzajem ciasta, które zawsze się udaje. Nie opada po upieczeniu, jest idealne po kilkudziesięciu minutach i można robić nieskończoną ilość wersji tego ciasta. Tym razem został przepełniony po brzegi kokosem. W masie mleko i wiórki. Na wierzchu kulki i „bita śmietana”. Jednym słowem kokosowy zawrót głowy lub inaczej jestem w kokosowym niebie :)
SKŁADNIKI:
 
– 2 kostki naturalnego tofu po ok 200 g
– 200 g wiórków kokosowych
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sok i skórka z 2 cytryn
– pół szklanki cukry pudru nierafinowanego lub ksylitolu + do posypania wierzchu + 1 płaska łyżka do „bitej śmietany”
– 1 laska wanilii 
– 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego po 400 g wstawione na kilka godzin do lodówki
– kilka wegańskich rafaello 
 
WYKONANIE:
 
– tofu, sok i skórkę, cukier i mąkę dokładnie zmiksować. Dodać białą stałą masę z jednej puszki mleka i ponownie zmiksować
– dodać wiórki kokosowe, wymieszać i wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (śr. ok 20 cm)
– piec 45 minut w 180 stopniach. Schłodzić i wstawić do lodówki
– biały krem z drugiej puszki ubić mikserem z cukrem i wanilią. Włożyć do woreczka np na mrożonki i odciąć końcówkę
– wierzch ciasta oprószyć cukrem, wycisnąć kilka kleksów śmietany i ułożyć na nich rafaello. Wstawić do lodówki
 

14 Komentarze

  1. Hej, probowalam juz ciasta w klasycznej foremce, jest pyszne ale tak k sobie myślę, czy w formie mini babeczek tez by wyszły?

  2. Pewnie, że tak. Ja robię czasem na zmielonych wiórkach ze słonecznikiem i orzechami ziemnymi. Wszystko połączone zmiksowanym bananem lub daktylami dla sklejenia suchych składników

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *