PASTA Z DYNI I ŚWIEŻEGO MAJERANKU „DYNIOWY SMALEC” premium
Za co uwielbiam zakupy w gospodarstwach rolnych? Za to, że osobiście można porozmawiać z właścicielem i dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Ma się możliwość poznać nie tylko jak rosną warzywa, ale również, co z nich można zrobić i jak przygotować. W Gospodarstwie Rolnym Ludnika Majlerta jest między innymi dyniowy raj. Wiele odmian, kształtów i kolorów. […]
premium
21 września 2016
ORKISZOWA FOCACCIA Z POMIDORAMI, ROZMARYNEM, OREGANO I MIĘTĄ premium
Co zrobić na imprezową przekąskę i się nie przemęczyć? Zdecydowanie focaccie. Prosta w wykonaniu, daje wiele możliwości smakowych i wariacji składnikowych. Zawsze się udaje. Może służyć, jako samodzielne danie lub dodatek do sałatki czy być maczanką do hummusu. Focaccia w kuchni włoskiej to płaski chleb. Ciasto podobne w składzie do pizzy. Brak tu sosów i […]
premium
HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ, MARCHEWKĄ I HARRISĄ premium
Kto nie używał piekielnie ostrej harrisy w kuchni niech żałuje. Ta niesamowita w smaku przyprawa jest mieszanką ostrych papryczek z różnymi dodatkami. W zależności od kraju zawiera w swoim składzie jeszcze kmin rzymski, czosnek, kolendrę a nawet pomidory. Popularna jest w krajach arabskich. Szczególnie w Tunezji i Libii. Występuje w dwóch formach. Pasty sprzedawanej w […]
premium
TARTA Z KREMEM DAKTYLOWO-DYNIOWYM premium
Jeżeli ktoś myślał, że brak mi już pomysłów na tarty czy dynie to wyprowadzam z błędu. Mam ich tyle, że starczy na kilka lat 🙂 Nie umiesz piec, jesteś kiepski w robieniu słodyczy? Tarta zawsze się uda. I co najważniejsze jest zawsze widowiskowa. Ten przepis jest dla tych, co nie używają cukru, glutenu, jajek, mleka, […]
premium
JAGLANE WRZECIONA Z FARSZEM GRZYBOWYM premium
Podstawową masę na kotlety, pasztety czy burgery można wykorzystać bardziej widowiskowo. Mieszanka kaszy jaglanej, soczewicy i zmielonego słonecznika posłużyła do stworzenia tego dzieła. Masę po lekkim rozklepaniu w dłoniach nadziewa się grzybami z dodatkiem duszonej cebuli i natki pietruszki. Farsz zamyka się w masie i formuje się kotlety na kształt wrzeciona. Całość pieczemy i gotowe. […]
premium
17 września 2016
CIASTKA OWSIANE Z DYNIĄ, ŚLIWKĄ I ORZECHAMI premium
Ten przepis jest dla tych, którzy uwielbiają ciacha wielkie jak talerzyki deserowe. Często można je spotkać w kawiarniach. Pod szklanymi kopułami lub w wielkich słojach. Z dobrą kawą lub herbatą. Na II śniadanie lub podwieczorek. Przepisów na ciastka owsiane jest niezliczona ilość. Każdy ma swój. Ja mam zawsze tą samą zasadę. Używam tylko górskich lub […]
premium
16 września 2016
MOJE DOŚWIADCZENIA Z WEGAŃSKIMI SŁODYCZAMI :) premium
Wywiad dla „Mistrza Branży”. Opowiadam o swoich doświadczeniach z wegańskimi deserami. Zapraszam do lektury 🙂 o-slodyczach-po-wegansku
premium
16 września 2016
ŚWIDERKOWY JESIENNY COLESLAW Z CZOSNKOWYM SOSEM premium
Coleslaw nierozerwalnie kojarzy się z daniami typu fast food. Jako towarzystwo burgerów i innych dziwnych pokarmów. Najczęściej jest to małą ilość kapusty, marchewki i ewentualnie suszonych ziół, które są utopione w tonie majonezu. Wątroba jest biedna po takim wynalazku. Podziwiam wszystkich, którzy idą do sklepu i kupują te gotowce. Skitrane w plastikowych pudełkach lub wiadrach. […]
premium
15 września 2016
TOFURNIKO(DYNIOWY) BROWNIE(BURAKOWY) Z JEŻYNAMI premium
Jak już można zauważyć uwielbiam tofurniki i brownie. Jest ich sporo na blogu. Mają przeróżne składy, kolory, smaki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Czasem jednak lubię połączyć te dwa ciasta by otrzymać coś wyjątkowego. W tym cieście połączyłem ulubiony tofurnik dyniowy z brownie buraczanym. Dwa wspaniałe warzywa (jedno z nich jest w logo bloga 🙂 […]
premium
PASTA MALIDZANO W WERSJI WEGAŃSKIEJ premium
Kuchnia bałkańska jest pełna wyśmienitych past, smarowideł czy maczanek. Najczęściej w swoim składzie mają pieczone bakłażany, pomidory czy paprykę. Przykładem może być ajvar, który niedawno pojawił się na blogu. Malidzano to kolejna pasta rodem z Macedonii. W oryginale zawiera ser typu feta. Zwarty i dość słony w smaku. Oprócz tego bakłażana i orzechy włoskie, czosnek […]
premium
13 września 2016
RISOTTO Z MUSEM DYNIOWYM I GROSZKIEM premium
Na ostatnich warsztatach dyniowych robiliśmy to risotto. Dziewczyny wykonały kawał dobrej roboty. Wyszło idealnie kremowe i bardzo aromatyczne. Przygotowaliśmy je zgodnie z ceremoniałem godnym włoskich gospodyń 🙂 Na początku zrobiliśmy sofrito. To podsmażenie szalotki, marchewki i selera naciowego przed dodaniem ryżu i bulionu. W wielu domach nad Morzem Śródziemnym w ten sposób rozpoczyna się gotowanie […]
premium
TARTA ORZECHOWA Z KARMELEM DAKTYLOWYM premium
Wszystko ma swój czas. Każe warzywo czy owoc czeka na podium na bazarach. Od tygodnia pojawiły się już orzechy laskowe. Oczywiście na moją zgubę, bo mogę ich zjeść nieograniczoną ilość. Najlepsze są łupane własnoręcznie. Świeże laskowe mają bardzo mleczny smak. Są soczyste i bez brązowej twardej osnowy. Taką wersję lubię najbardziej. Gdy się tylko rozpoczyna […]
premium