BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

PASTA PEŁNA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH :)

To kolejna witariańska pasta nie tylko na pieczywo. Ma gładką konsystencję i niesamowicie zielony kolor. Składniki dobrałem tak, by dominowały te z dużą zawartością kwasów omega 3 i 6. Nie muszę chyba tłumaczyć, jak ważne są to kwasy. Składniki bogate w te tłuszcze to zielone oliwki, pestki słonecznika, pestki dyni, awokado i siemię lniane. Oprócz …

DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

BURGERY Z KAPUSTY, KASZY JAGLANEJ I SUSZONYCH POMIDORÓW Z WYJĄTKOWĄ MIZERIĄ

Na ostatnim moim pokazie kulinarnym w Kuchni Czerwony Rower, serwowałem burgery z kaszy jaglanej, czerwonej fasoli z koprem i natką. Kasz jaglana jest wdzięcznym materiałem na wszelkie burgery. Pozostała mi z pokazu połowa główki młodej kapusty i nie wiedziałem co z nią zrobić. Pomysłów mam sporo więc nie musiałem długo czekać. Ugotowana kapusta została połączona …

Ciasta pieczone NA SŁODKO

BAKALIOWE CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Dziś jest Międzynarodowy Dzień Wegańskich Ciast 🙂 Na tą okazję zrobiłem ciasto marchewkowe pełne bakalii. Jest lekko kwaskowe dzięki żurawinie i rodzynko. Jednocześnie korzenne od cynamonu, kardamonu i goździków. Dopełnieniem smaku jest krem z orzechów ziemnych z wiórkami kokosowymi z dodatkiem mleka sojowego dla rozluźnienia kremu. Zauważyłem, że ciasto z młodych marchewek jest bardziej słodkawe …

WEGAŃSKI NABIAŁ

MLEKO SOJOWE

Ten przepis jest z przed 25 lat. Dostałem go od mojej koleżanki, która od kilku lat była już wegetarianką a ja zaczynałem swoje nowe życie wolne od mięsa. Traf chciał, że okazało się wtedy iż jestem uczulony na lecytynę sojową, ale udało mi się wtedy pierwszy raz zrobić to mleko. Dziś wracam do niego po …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

AROMATYCZNY KREM PIERNIKOWY

Pierniki wszystkim się kojarzą wyłącznie ze Świętami Bożego Narodzenia. Mnie jednak nachodzi ochota na smaczne ciacha kilka razy w roku. Pieczenie zajmuje jednak sporo czasu. Czemu nie pójść drogą na skróty. Ten krem idealnie zastępuje świąteczne ciacha. Jest szybki i prosty w wykonaniu. Jedyny warunek to posiadanie malaksera. Na krem składają się zmiksowane orzechy ziemne, …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

SMAŻONE WARZYWA LIŚCIASTE Z CZOSNKIEM I CYTRYNĄ

Jest to tak banalne danie, że nawet Ci, którzy uważają się za antytalenty kulinarne, poradzą sobie bez problemu 🙂 Do tej potrawy w zasadzie można użyć wszystkich liści jakie mamy pod ręką. Krótka obróbka cieplna powoduje, że miękną, uwydatnia się smak. Dodatek czosnku i cytryny dodatkowo podnosi atrakcyjność tego dania. Ja przygotowałem z kapusty pach …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

GALARETKI OWOCOWE Z CYDREM

Kuchnia wegańska posiada również alternatywę dla żelatyny. Kilka lat temu był bum na galaretki na bazie karagenu. Wieloletnie badania dały odpowiedz, że jest on szkodliwy dla kosmków jelitowych i może powodować nowotwory. Z wielu krajów został wycofany. Idealną substancją pochodzenia roślinnego jest agar. Używany od wielu setek lat w kuchni azjatyckiej. W naszym kraju przez …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA OWOCOWA Z KREMEM JAGLANO – KOKOSOWYM

Jest to pierwsza tarta, gdzie nie występuje czekolada w roli głównej. Uwielbiam kremy podobne do budyniowych i sam się dziwię, że jeszcze się nie pojawiły na blogu 🙂 nadrabiam zaległości. Kremy budyniowe często kojarzą się z ciężkimi masami, przepełnionymi toną tłuszczu i nieziemsko słodkie. Wszystko można zmienić. Zamiast margaryny, mąki ziemniaczanej i cukru dodałem kaszę …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Zupy i kremy

ZUPA Z OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH Z KALAREPĄ I INDYJSKIM AKCENTEM :)

Zupa ogórkowa najczęściej kojarzy się z zupą z ogórków kiszonych. Szkoda, bo z małosolnych czy surowych jest również świetna. Pamiętam ogórkowe z dzieciństwa, gdzie moja mama robiła z dużą ilością kopru z tartych ogórków przechowywanych w słoikach na zimę. Ogórki małosolne często lądują na kanapkach, w sałatkach czy po prostu zagryzamy je prosto z kamiennego …