BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO Z MASŁEM ORZECHOWYM

Awokado jest idealnym składnikiem wszelkich kremów w kuchni wegańskiej. Jego konsystencja (oczywiście jak są dojrzałe) i neutralny smak, daje wiele możliwości. Zmiksowanie zielonego miąższu z kakao lub karobem daje nam świetny krem czekoladowy. Mieszając z nerkowcami i limonką uzyskujemy cytrusową pastę. Inwencji twórczej nie ma końca. Postanowiłem krem wzbogacić w masło orzechowe i suszone daktyle …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

PIECZONE ZIEMNIAKI Z NATKOWYM PESTO I ZSIADŁE MLEKO Z NERKOWCÓW :)

Pamiętam z dzieciństwa sztandarowe danie początku lata. Ziemniaki z dużą ilością kopru, jajo sadzone i zsiadłe mleko. Tamte czasy minęły bezpowrotnie bo i nie jestem już z dzieckiem (choć mentalnie jeszcze się zdarza) i jajka oraz nabiał nie są już w mojej kuchni widzianymi produktami. Ziemniaki nadal jadam i to w dość dużych ilościach (chyba …

Ciasta niepieczone NA SŁODKO

BAKALIOWE BROWNIE NA SUROWO

Jest to chyba moje najmniej pracochłonne ciasto jakie robiłem. W zasadzie nazwa jego powinna brzmieć „Jedna szklanka” bo wszystkiego praktycznie jest właśnie w takiej ilości. Jeżeli ktoś lubi ziarniste w strukturze ciasta, to jest ono stworzone dla niego. W smaku przypomina trochę trufle. Składnikami są orzechy, rodzynki, kasza jaglana, żurawina, płatki, wiórki, pestki, konfitura lub …

DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

ZAKRĘCONE BURGERY

Z moimi burgerami jest tak jak z pasztetami. Przerabiam praktycznie każde roślinne składniki poszukując coraz to nowych smaków. Burgery muszą być charakterne, aromatyczne by wyróżniały się smakiem wobec dodatków. Większość moich burgerów jest na bazie kaszy jaglanej. Tym razem postanowiłem dać szanse kaszy perłowej. Jest ona trochę u nas zapomniana, a szczerze powiem, że smak …

Bez kategorii

WEGE MIEJSCA – DOLCE &VEGAN

Tendencją większych miast jest upychanie się nowo powstających wege restauracji i podobnych miejsc w samo centrum. Może i ktoś tak lubi. Ja wole bardziej ustronne miejsca. Lubię ciszę i spokój kiedy pochłaniam kolejne porcję pysznego jedzenia. W Warszawie jest jedno takie miejsce. Dosłownie 5 minut tramwajem z Centrum, po drugiej stronie Wisły. Czego możecie oczekiwać …

Batony BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

BATONY Z CIECIERZYCY Z OWOCAMI BEZ PIECZENIA

Ciecierzyca po ugotowaniu większości nam kojarzy się z przygotowaniem hummusu czy burgerów. Nic bardziej mylnego. Idealnie nadaje się do słodkich przetworów kuchni wegańskiej. Na blogu były już Batony strączkowe, gdzie ciecierzyca w towarzystwie czerwonej fasoli stworzyła fajne połączenie. Różnica między tymi smakołykami jest taka, że poprzednie były pieczone i zawierały fasolę. Te są proste i szybkie …

DANIA OBIADOWE

MAKARON Z ZIOŁOWYM SOSEM „SEROWYM”

Kuchnia wegańska oferuje wiele alternatyw dla mięsa czy nabiału. Smaki, które uzyskujemy często są bardzo bliskie oryginałowi. Ta alternatywa ma nie tylko wymiar etyczny, ale bardzo często również zdrowotny. Przejawia się to szczególnie w kaloryczności dań (są idealne dla osób dbających o linię), a ich skład pozbawiony jest tony cukrów prostych czy tłuszczy nasyconych. Nie …

ŚNIADANIA

ORKISZOWE CEBULARZE Z WĘDZONYM TOFU

W swojej wieloletniej bezmięsnej kuchni staram się nadawać wegański wymiar tradycyjnym potrawom polskim. Cebularze to lubelski klasyk jak krakowskie precle czy koguty z Kazimierza. Bez problemu można dokonać małego przekrętu i stworzyć własną wersję. Ciasto drożdżowe na bazie jasnej mąki orkiszowej z dodatkiem suszonego oregano. Masa cebulowa to pół na pół cebula cukrowa, której uwielbiam …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

WEGAŃSKI ZBÓJ Z WĘDZONYM TEMPEHEM :)

No cóż. Na blogu nie pojawiają się same ładnie wyglądające dania. Czasem zawieruszy się chłopskie jadło, które wizualnie może pozostawiać wiele do życzenia, ale smak rekompensuje wszystko 🙂 Odkąd włączyłem do swojej kuchni produkty sojowe nie mogę się nimi oprzeć. decydowanym faworytem jest wędzony tempeh. Jego smak mnie zniewala. Jest idealny do wielu dań, a …