BATONY WEGANONA :)
weganon 31 lipca 2015

Kolejne batony na blogu. Nie ma nic lepszego niż kawałek dobrej energetycznej przekąski na początek dnia. W takich słodyczach powinny znaleźć się składniki dające nam power na dzień dobry :)

Takimi ingrediencjami jest dobra gorzka czekolada, suszone owoce, wszelkie ziarna. Muszą zawierać węglowodany, dużo białka i trochę nienasyconych tłuszczy.
Te batony zawierają wszystkiego po trochu. Warstwa dolna, to zmiksowane na proszek pestki słonecznika, mąka kokosowa i pożywny karob. Dla związania suchych składników zastosowałem zmiksowaną czerwoną fasolę, rodzynki i rozpuszczoną czekoladę z odrobiną syropu daktylowego.
Jak dla mnie czekolady musi być dużo, dlatego znalazła się również w warstwie górnej.
Dla dodania lekkiego kwaskowego smaku na wierzchu ułożyły się suszone żurawiny, jagody goji, sezam i wiórki kokosowe.
Po jednym kawałku byłem nieźle zasłodzony i najedzony :)
Te batony to świetna alternatywa dla przepełnionych cukrem lub syropem glukozowo – fruktozowym oraz toną utwardzonego tłuszczu gotowców. Nie wspomnę o satysfakcji z własnego wyrobu :)
SKŁADNIKI:
 
– 1,5 szklanki pestek słonecznika
– pół szklanki mąki kokosowej
– 3 łyżki karobu lub kakao
– 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
– szklanka rodzynek
– syrop daktylowy lub inny dla słodkości
– szklanka suszonej żurawiny
– 3 czekolady gorzkie po 100 g
– 3 łyżki sezamu
– 3 łyżki wiórków kokosowych
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
 
WYKONANIE:
 
– pestki słonecznika dokładnie zmielić na proszek
– wsypać do miski i dodać mąkę i karob
– fasolę zmiksować z rodzynkami na gładko. Dodać do miski
– do garnka włożyć 2 czekolady i dodać syrop do smaku i dokładnie wymieszać. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady (masa powinna być gęsta)
– formę o wymiarach 25 x 15 wyłożyć papierem do pieczenia
– wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– do garnka włożyć połamaną czekoladę i białą stałą część z puszki mleka (krem kokosowy). Podgrzewać do rozpuszczenia składników
– wylać na spód
– w misce wymieszać żurawinę, goji, sezam i wiórki
– mieszankę wysypać na wierzch na czekoladę
– formę wstawić do lodówki na kilka godzin
– kroić na batoniki
 

11 Komentarze

  1. Te dwie rozpuszczone czekolady to dodać do masy fasolowo-słonecznikowej?
    A potem piszesz, żeby czekoladę z kokosem wylać "na spód" – a czy tam już nie jest masa fasolowa?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *