TOFUCZNICA Z MAKARONEM I JARMUŻEM
weganon 18 sierpnia 2015

Wersji tofucznicy w internecie są tysiące. Każdy ma swoją ulubioną wersję. To jest moja pierwsza.
Postanowiłem przypomnieć sobie danie sprzed ładnych kilku lat. Pamiętam kiedy zostawał makaron, który był serwowany do wszelkich zup. Najczęściej lądował z jajecznicą i pomidorem na kolację. Do tego zawsze był ketchup.
Nawyki żywieniowe i filozofia życia zmieniła się od tamtej pory. Czas odświeżyć trochę smak w odmienionej formie.
Do tofucznicy dodaję oprócz sporej ilości czarnej soli, również płatki drożdżowe bo lubię lekko serowy smak. Elementem zielonym jest jarmuż oraz szczypiorek czosnkowy.
Całość wymieszana z makaronem podana z pomidorami.
Danie z dzieciństwa w wegańskiej wersji :)

SKŁADNIKI:

– 300 g tofu naturalnego
– sól czarna kala namak
– 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– szklanka porwanych liści jarmużu
– 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku czosnkowego
– pieprz do smaku
– 1 łyżeczka curry
– kilka małych pomidorków
– pół szklanki mleka kokosowego
– 100 g pełnoziarnistego makarony dowolnych kształtów.


WYKONANIE:

– tofu roznieść widelcem, dodać curry, pieprz, płatki, mleko i sól do smaku
– jarmuż lekko podsmażyć na suchej patelni, dodać mieszankę tofu i przez kilka minut smażyć
– w tym czasie ugotować makaron, który dodać do tofucznicy i wymieszać
– posypać szczypiorkiem i dodać kawałki pomidorów

 

6 Komentarze

  1. W tym przypadku spokojnie można pominąć. nadają paście serowego posmaku, ale i bez nich też jest dobra. Obowiązkowa jest natomiast czarna sól :)

  2. Jest wiele pysznie wyglądających dań ale za każdym razem nie pozwalają mi na ich robienie nieaktywne płatki drożdżowe, można je czymś zastąpić?

  3. uwielbiam tofucznicę i choć makaron z jajkiem to nie jest moje danie z dzieciństwa itp. to chętnie spróbuję tofu w takim wydaniu :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *