ŚWIĘTOKRZYSKIE, KRUCHE SAKIEWKI Z PIECZARKAMI
weganon 11 maja 2019

DSC_0031

Nie wiem czy wiecie, ale kuchnia regionalna, to nie tylko potrawy z przed 100 lat. Wiele z nich powstało w różnych okresach. Są takie, które powstały dość niedawno. Jednak wpisały się w jadłospis danego regionu i są jego wizytówką. Mogą być w oparciu o nowe czy znane produkty. Często tak bywa, że są prezentowane pierwszy raz na Festiwalu Smaku i stają się hitem. Przechodzą również wszelkie przeobrażenia smaku i kształtu. Dopasowują się do pór roku, czy konkretnych wydarzeń regionu.

Jedną z takich potraw, są zdecydowanie sakiewki. Wypełnione przeróżnymi farszami. Wykonane z ciasta kruchego, drożdżowego lub pierogowego. Już w tamtym roku, zaobserwowałem je w Tokarni. W tym roku było ich o wiele więcej. Można było je zakupić na kilku straganach. Sakiewki stają się wizytówką świętokrzyskiego. Wygrywają nagrody, stają się ulubioną potrawą, nie tylko w Tokarni. Na 20-lecie województwa świętokrzyskiego, wyłoniono 20 najlepszych potraw. Jednymi z nich, były sakiewki z kiszoną kapustą i grzybami. Nagrodę dostały Panie z Klubu Wiejskiego Pozytywka z Różnicy. W tym roku również Panie miały te sakiewki. Piękne, rumiane i pękate. Inne nagradzane, to pierożkowe sakiewki z sosem grzybowym. Przygotowane przez KGW Skorzeszyce. Tego typu potraw, było o wiele więcej.

Zainspirowany dokonaniami Pań z KGW, postanowiłem zrobić jedną z wariacji sakiewkowej. Przygotowałem dla Was kruche sakiewki z duszonymi pieczarkami i cebulką. Są przepyszne i łatwe w wykonaniu. Kolejne będą z innymi nadzieniami. Panie podpowiedziały, że pasuje tu np. kasza jaglana z czosnkiem niedźwiedzim, czy soczewica :)

DSC_0004

SKŁADNIKI:

Farsz:
– 1 kg pieczarek

– 2 duże cebule
– 1 łyżka majeranku
– sól i pieprz do smaku

Ciasto:
– 250 g wegańskiej margaryny (użyłem BioAlsan)

– 2 łyżki śmietany sojowej (przepis TU), lub innej roślinnej
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
– ½ łyżeczki soli

WYKONANIE:

Farsz:
– cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Smażyć na oleju ze szczyptą soli, aż odparuje cały płyn

– dodać majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wystudzić

Ciasto:
– margarynę zmiksować na puszysto. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować

– dodać sól i mąkę. Zmiksować lub posiekać nożem, do otrzymania ciasta, które powinno być zwarte i lekko twardawe. Jeśli jest za suche, to dodać trochę zimnej wody. Jeśli mokre, to mąki
– ciasto podzielić na 3 części, wałkować, podsypując mąką na grubość kilku mm
– wykrawać krążki o średnicy około 10 cm. Palcem ponaciskać brzegi krążka
– nakładać farsz i sklejać brzegi, nadając kształt sakiewki
– sakiewki zanurzać w słodkim mleku roślinnym
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec 30 minut (do zrumienienia) w 180°C. Góra/dół

DSC_0042

DSC_0028

DSC_0020

7 Komentarze

  1. Pieczarki udusić z cebulką na patelni, aż odparuje woda. Dodać śmietanki roślinnej, soli i pieprzu do smaku

  2. Wyglądają przepysznie. Czy można je zrobić i zamrozić? Nie stracą smaku?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *