ŚMIETANKA SOJOWA I PLACKI ZIEMNIACZANE
weganon 1 stycznia 2017

dsc_0024

Placki ziemniaczane to klasyk, który pojawia się w każdym domu. Nie tylko w Polsce. Każdy kraj ma swoje wersje i nazwy. Proste i szybkie w wykonaniu. Z cebulą lub bez. Obowiązkowo z dużą ilością pieprzu. Na ciepło lub zimno.

To, co wyląduje na wierzchu zawsze prowadzi do sporów. Z cukrem, ze śmietaną, ketchupem, bez żadnych dodatków itd. Każdy ma swoje ulubione wersje. Ja najbardziej lubię zimne
z dodatkiem śmietanki sojowej i koperkiem.

Kilka słów o samej śmietance. Bez problemu można kupić już gotowe roślinne śmietanki. Niestety ja się wyłamuję z grona tych, którzy je kupują. Nie smakuje mi ich chemiczny
i dziwny smak. Tym bardziej, że zrobienie domowej trwa chwile i składa się z 2-3 ingrediencji a nie całej litanii.

Można zrobić z mleka sojowego (moja ulubiona), pestek słonecznika czy nerkowców. Możliwości jest wiele. Zakwaszanie zdecydowanie sokiem z cytryny. Niektórzy używają kwasku cytrynowego. Dla mnie to koszmarny chemiczny substytut, który udaje naturę. Sojową możecie używać jak klasyczną śmietanę. Do sosów, zup, do boczników z cebulką i jabłkiem itd. :)

dsc_0032

SKŁADNIKI:

Na śmietankę:
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego

– 1 szklanka oleju rzepakowego, z pestek winogron lub słonecznikowego
– 1-2 łyżki soku z cytryny

Na placki:
– 1 kg ziemniaków po obraniu

– 1 średnia cebula
– 6 łyżek mąki pszennej
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Śmietanka:
– do naczynia wlać wszystkie składniki i zmiksować 1-2 minuty za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego

– przełożyć do słoika i wstawić do lodówki (zgęstnieje)
– przechowywać do tygodnia

dsc_0231

Placki:
– ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnych oczkach lub malakserem

– dodać mąkę i dokładnie wymieszać
– na koniec doprawić solą ii pieprzem (biorę trochę masy i sprawdzam smak)
– placki smażyć z obu stron na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Polać śmietanką i posypać koperkiem

dsc_0027

6 Komentarze

    1. Niestety tylko soja ma lecytynę, która emuluje się z tłuszczem. Można zrobić jeszcze ze słonecznika, ale ja nie przepadam za nią

    1. nigdy nie robiłem placków z mąką bezglutenową więc trudno mi powiedzieć. Dobra byłaby jednak gryczana. Będą wtedy smakowały podobnie jak bliny

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany