WEGAŃSKI NABIAŁ

JAK ROBIĆ I Z CZEGO MLEKA ROŚLINNE

Określenie mleka roślinne są oczywiście mylące i zastosowano je do celów komercyjnych. Zdążyły się jednak przyjąć w potocznym znaczeniu. Bardziej fachowa nazwa powinna brzmieć napoje roślinne. Nie ważna jest nazwa a skład i zastosowanie owych płynów. Chętnie po nie sięgają weganie, ale również uczuleni na laktozę lub osoby, którym zapach i smak mleka zwierzęcego zwyczajnie …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

TWAROŻEK Z TOFU I CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

  Jeszcze kilka lat temu o czosnku niedźwiedzim mało wiedziano. Znany pod nazwami cebuli czarownic lub czosnku cygańskiego. A skąd nazwa niedźwiedzi? Otóż to właśnie nim, miśki posilają się po śnie zimowym. Zdecydowanie powszechny w ziołolecznictwie. Posiada wszystkie składniki, co tradycyjny czosnek. Przewyższa go jedna zawartością związków tiolowych. Różnica? Jadalne są liście a nie bulwa. …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

PASTA Z DUSZONEGO PORA, PIECZONYCH JABŁEK I BIAŁEJ FASOLI

Jaki kolor kojarzy się z wiosną najbardziej? Oczywiście zielony. Ta pora roku przesycona jest tym kolorem. Nie tylko w przyrodzie ale również w potrawach. Przygotowujemy zazwyczaj lekkie i aromatyczne dania. Pasty, sałatki, pieczone kotleciki itd. Zieleń, zieleń i jeszcze raz zieleń 🙂 Można zmiksować świeże zioła, pestki słonecznika, sok cytrynowy i oliwę. To będzie tak …

BEZGLUTENOWE ŚNIADANIA

WIELKANOCNA PIECZEŃ Z FASOLI I KASZY GRYCZANEJ Z BURAKAMI

Na wielkanocnym stole, oprócz pasztetów też są pieczenia. Może to dziwne, ale ja lubię je na zimno. Z dodatkiem charakternych w smaku sosów. Najlepiej tatarskim. Przygotowane na bazie strączków, kasz, zieleniny i warzyw korzeniowych. Ma być smacznie, aromatycznie i widowiskowo. Ma zachwycać współbiesiadników i udowadniać, że vege stół to nie tylko sałatka jarzynowa 🙂 SKŁADNIKI: …

Ciasta pieczone NA SŁODKO

WIELKANOCNA BABA DYNIOWA

Drożdżowe, piaskowe, rumowe, marmurkowe, z lukrem, bakaliami, cytrusowe itd. Baby na wielkanocnym stole muszą być. Baby zawdzięczamy czasom króla Stanisława Leszczyńskiego. Możemy czuć się dumni. To nasza baba była prekursorem popularnej we Francji rumowej. Uważano, że powinna być na wysokość łokcia, obficie polana białym lukrem z dodatkiem słodkich konfitur lub maku. Tak wyglądały wypieki drożdżowe. …

BEZGLUTENOWE Pasztety ŚNIADANIA

ULUBIONY PASZTET WIELKANOCNY

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetów. Podane w grubych plastrach z ulubionymi sosami. Ćwikłą, śmietankowym chrzanowym, tatarskim lub wiosennym majonezowym. Tworzą smaczną całość. Każdy ma swój ulubiony pasztet. Najczęściej na bazie soczewicy, fasoli czy ciecierzycy. Z dodatkiem duszonej cebuli z przyprawami, natką, koperkiem lub jarmużem. Ważne są dodatki smakowe. Suszone pomidory i przyprawy. Najlepszy …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

ZIELONE KOTLECIKI Z ZIELONYM SOSEM

Zielony kolor to wiosna. Takie mam pierwsze skojarzenie. Prócz tego to moje mieszkanie, taras pełen roślin i kolor niektórych moich potraw. Nie chodzi o zzielenienie ze starości 🙂 Takie dania ładnie prezentują się na stole. Szczególnie świątecznym wielkanocnym. Zieleń na słodko i na wytrawnie. Uwielbiam małe kotleciki. Takie na jeden lub dwa kęsy. Idealne na …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

ZIELONE I SUROWE KOKOSANKI

Były kokosanki pieczone to czas na surowe. Bardzo aromatyczne, zielone, miętowe, cytrynowe i kokosowe. Proste w wykonaniu. Idealne na 1-2 kęsy. Z polewą czekoladową, bo czekolada i mięta to świetne towarzystwo 🙂 By wyszły takie kształtne potrzebujecie gałkownicy do lodów. To urządzenie ma wielorakie zastosowanie. Koniecznie musicie mieć je w kuchni. Masa kokosankowa musi być …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

JAGLANE PLACKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, GRZYBAMI I KISZONYMI OGÓRKAMI

Wytrawne placki kojarzą się częściej ze smażeniem. Sporą ilością tłuszczu i dość ciężkim smakiem. Kiedyś tak było w mojej kuchni. Teraz robię tylko tak placki ziemniaczane z dodatkami. Inne wersje wolę pieczone. Kasza jaglana, suszone pomidory, kapary i dla smaku kiszone ogórki. Dość niecodzienny skład, ale warto spróbować. Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają. Dodatek przypraw …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

HUMMUS Z PIECZONĄ MARCHWIĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI I HARRISĄ

Uwielbiam prowadzić warsztaty kulinarne. Przekazywana wiedza jak zrobić danie. Na co zwrócić uwagę by było dobre i odpowiednio podane. Jak podrasować smak wszelkimi przyprawami. Co najlepiej pasuje do przygotowanej potrawy. Często otrzymuje sporo informacji od uczestników. Nauka jest w obie strony i tak powinno być 🙂 Nie inaczej było na ostatnich warsztatach w Łodzi. Podjęliśmy …

Ciasta pieczone NA SŁODKO

MURZYNEK Z PIECZONYM JABŁKIEM, TOFU I TAHINI

Wstęp będzie krótki. Już tyle ciast czekoladowych pojawiło się na blogu, że chyba nic nowego nie wymyślę 🙂 Mocno czekoladowy i idealny murzynek. Czyli ciasto, które w czasach mojego dzieciństwa było obowiązkowe w każdy weekend. Orkiszowe. Można tą mąkę zamienić na ryżową. Co jeszcze zawiera? Zmiksowane tofu, pieczone jabłka i dojrzałe banany. Składnikiem tłuszczowym jest …