WEGAŃSKI MŁODZOWY KUCH Z KRUSZONKĄ I GLANCEM premium
Ciasto drożdżowe, to wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam wielkie bochny drożdżowców na wakacyjnych pobytach u babci i cioci. Piekło się wielkie blachy w piekarni i wcinało przez kolejne dni. Puszyste z kruszonką lub bez. Zajadano popijając mlekiem. Gdy był już czerstwy, kruszono i moczono w mleku lub kakao, smarowano masłem i truskawkowym dżemem. Czy jest możliwe upiec […]
premium
6 maja 2021
WEGAŃSKA SAŁATKA SZWABSKA premium
Gdy 30 lat temu postanowiłem nie jeść mięsa, nigdy nie przypuszczałem, że będzie mi dane kiedykolwiek jeszcze jeść takie potrawy, ale w wersji wegańskiej. Jeszcze niedawno, próżno było szukać produktów czy gotowych dań, z których można by było zrobić chociażby taką potrawę, jak sałatka szwabska. Dziś jest to możliwe, bo produkty do takich dań znajdziemy […]
premium
RUDZKA PARZYBRODA premium
Klasyczną parzybrodę znajdziecie w mojej ostatniej książce. Czym jest? To zupa, której głównym składnikiem jest słodka kapusta. Pokrojona w długie paski, parzy brodę podczas jej spożywania (stąd nazwa). Ta na Śląsku i w Wielkopolsce przygotowywana jest z użyciem kapusty włoskiej. Na Mazowszu, w świętokrzyskim, Pomorzu (Kociewiu), używana jest kapusta biała. Może przybierać różne postacie. Rzadkiej […]
premium
DROŻDŻÓWKI Z MASĄ MAKOWO-FASOLOWĄ premium
Moje spotkania z mieszkańcami Kresów Wschodnich, a częściej ich potomkami, są pełne smakowitych historii. Na konkursie kuchni kresowej, który odbywa się, co roku na Śląsku Opolskim, jest całe bogactwo potraw z tamtych terenów. Panie opowiadały, kiedy były dziećmi, co jadało się na święta, ale również, na co dzień. Zdecydowanie dominowały potrawy z ziemniaków, strączków i […]
premium
REGIONALNA ZUPA POKRZYWOWA premium
Początek wiosny to czas, kiedy kończą się warzywa korzeniowe, a nowych jeszcze nie ma. Przednówek nie obfituje w produkty. Jak w takim razie radzili sobie nasi przodkowie? Żywili się pierwszymi ziołami. Zrywano liście mniszka lekarskiego, krwawnika, jasnoty, podagrycznika, czosnku niedźwiedziego, lebiody, kurdybanku czy pokrzywy. Ta ostatnia była znana od wielu wieków i podawana w różnych […]
premium
ŻYDOWSKIE ROGALIKI RUGELACH premium
Czy zastanawialiście się kiedyś, jak mocny wkład w kuchnię polską miała kuchnia żydowska? Jest ogrom dzisiejszych potraw tych znanych i tych mniej, które zawdzięczamy polskim Żydom. Małopolska to bogactwo precli, obwarzanków i bajgli. Lubelszczyzna to cebularze i piernik żydowski. Podlasie prezentuje białysy. Obecne na Mazowszu, w świętokrzyskim czy Podkarpaciu makagigi. W całym kraju charoset, cymes, […]
premium
MAZUREK ORZECHOWY premium
Klasyka polskiej Wielkanocy to baby drożdżowe, piaskowe i inne, serniki, czasem pascha i oczywiście mazurki. Te ostatnie to prawdziwie słodki i ozdobny deser. Na kruchym lub biszkoptowym cieście. Pokryte kwaskowymi dżemami lub konfiturami oraz przeróżnymi kremami: czekoladowym, kajmakowym, orzechowym, marcepanowym i innymi. Skąd się wzięły na naszych stołach i jakie królują w poszczególnych regionach? Mazurki […]
premium
WIELKANOCNY MARCEPAN OPOLSKI premium
Podczas moich podróży po Polsce, miałem możliwość poznać wielu wspaniałych ludzi i próbować wyjątkowych potraw. W 2019 roku byłem pierwszy raz na Finale „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w województwie opolskim. Było wiele smakowitych potraw. Również wegańskie i wegetariańskie. Jednak jeden produkt był ponad inne. Nie tylko smakiem, ale przede wszystkim, z czego był […]
premium
30 marca 2021
BRYTYJSKIE BUŁECZKI WIELKANOCNE premium
Dziś przepis wielkanocny, ale z Wielkiej Brytanii. W tym kraju i innych, które uznają Królestwo Brytyjskie, wypieka się na Wielki Piątek specjalne bułeczki tzw. Hot Cross Buns. Charakteryzują się krzyżykiem na powierzchni, dodatkiem sporej ilości rodzynek, czasem kandyzowanej skórki pomarańczowej i korzennych przypraw. Oprócz tego po upieczeniu, pokrywa się je słodką glazurą. Symbolika jest oczywista. […]
premium
24 marca 2021
WEGAŃSKIE „JAJKA” NA TWARDO premium
Już widzę te komentarze, – „ Po co weganom substytuty „jajek”? Nie będę się wdawał w polemikę, bo uważam, że życie jest za krótkie na wszelkie idiotyczne dyskusje. Dla mnie najważniejsze jest to, że mój świąteczny stół, nie różni się znacząco od tradycyjnego. Jest barszcz chrzanowy, warzywne galaretki, pasty bezjajeczne, które ciężko odróżnić od tych […]
premium
WIELKANOCNA PASTA FASOLOWA premium
Tym wpisem, rozpoczynam nową porcję wielkanocnych przepisów. Pasty bezjajeczne, to klasyka wegańskiej kuchni. Wykonywane najczęściej z naturalnego tofu, czasem ciecierzycy czy nawet kaszy jaglanej. Obowiązkowym dodatkiem jest czarna sól kala namak. To ona dodaje jajecznego posmaku. Możecie ja już kupić bez problemu w większości marketów i sklepach eko. Duża zawartość siarki sprawia, że smak jest […]
premium
TARNOPOLSKIE KLUSKI DROŻDŻOWE premium
Kluski w naszej kuchni są obowiązkowe i występują w przeróżnych odmianach. Jednak te, są wyjątkowe i totalnie podbiły moje podniebienie. To jedna z potraw, która nie powala wyglądem, ale smakiem zniewala i chce się więcej. Znane są nam drożdżowe kluski na parze, które w zależności od region są różnie nazywane. Popularne w Wielkopolsce, na Śląsku […]
premium