WEGAŃSKIE JAGODZIANKI
weganon 30 czerwca 2022

DSC_0021

Sezon jagodowy w pełni więc nie mogło zabraknąć klasyki. Zawsze boję się je robić, bo nie znam umiaru i pochłaniam prawie wszystkie jednego dnia. Wyglądam później jak zombie z fioletową gębą o dłoniach nie wspomnę. Nie potrafię się im jednak oprzeć.
By farsz nie był zbyt rzadki w trakcie pieczenia, do jagód dodałem skrobię ziemniaczaną, która wiąże płyn i zatrzymuje wewnątrz buły. Można też użyć bułki tartej.
Jagodzianki (choć wtedy, tak się nazywały), wypiekano już w XVIII wieku. Używano wtedy ciasta chlebowego. Z czasem przepis ulepszano i na początku XX wieku, zaczęto używać mąki pszennej. To z tamtych czasów pochodzą wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych jagodzianki augustowskie czy jagodzianki z Adamówka na Podkarpaciu. Dziś znane są w całej Polsce. Od kilku lat również w wersji wegańskiej.
Jak lubię najbardziej pochłaniać te smakowite drożdżówki? Z ciepłym mlekiem owsianym lub migdałowym. Zatracam się wtedy i za jednym razem pochłaniam od 3 do 4 sztuk.

DSC_0036

SKŁADNIKI:

– 550 g mąki pszennej uniwersalnej + 1 łyżka
– 250 ml mleka sojowego lub owsianego + kilka łyżek do posmarowania wierzchu jagodzianki
– 50 g wegańskiej miękkiej margaryny
– 3 łyżki cukru
– 50 g świeżych drożdży
– 1 kg czarnej jagody
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 łyżki tartej bułki

WYKONANIE:

Ciasto:
– drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, 1 łyżką mąki i cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut
– dodać resztę cukru i mąki. Wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto przez 10 minut. Dodać margarynę i wyrabiać jeszcze do czasu połączenia się składników. Ciasto nie powinno kleić się do słoni. przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
– jagody delikatnie wymieszać z mąką ziemniaczaną lub tartą bułką

Jagodzianki:
– ciasto wyjąć z miski i podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować niezbyt cienki placuszek. By zmieścić więcej jagód, polecam placki ciasta wkładać do małej miseczki wysypanej mąką. Nakładać 2-3 łyżki jagód. Zlepiać bardzo dokładnie, jak pierogi. Nadawać kształt jagodzianki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, miejscem sklejenia na dole
– odstawić pod przykryciem na 30 minut. Posmarować wierzch mlekiem sojowym
– piec około 15-20 minut (do zrumienienia) w 180°C. Grzanie góra/dół. Półka poniżej środka
– można polać lukrem, rozpuszczoną czekolada, posypać cukrem pudrem

DSC_0029

DSC_0035

DSC_0017

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *