KNYSZE Z KNYSZYNA
weganon 8 czerwca 2022

DSC_0029

Są w naszym kraju miejscowości, których nazwa pochodzi od potrawy przygotowanej na miejscu lub odwrotnie. Według źródeł historycznych, tak właśnie było z podlaskim Knyszynem. Jego nazwa powstała od potrawy – knyszy. Bezapelacyjnie to stolica tych wyjątkowych wypieków. Organizowane są konkursy kulinarne z knyszami w roli głównej. Spotkacie je również w Bieszczadach, na Lubelszczyźnie czy Dolnym Śląsku. Różnią się kształtem, ciastem, farszem i sposobem przygotowania. Pochodzą z kuchni żydowskiej z regionów kresowych. Jakie są knysze Knyszyna?

Przeważnie z ciasta drożdżowego. Farsz to kasza gryczana z dodatkiem grzybów suszonych lub świeżych z dodatkiem soli, pieprzu i duszonej cebuli. Przygotowywano je już ponad 150 lat temu. Stanowiły sycący posiłek, który zabierano na prace polowe. Ciasto przygotowywano na bazie mleka z dodatkiem tłuszczu. Pieczono w piecach chlebowych. Najlepsze są lekko ciepłe. Stają się miękkie, a ciasto idealnie uzupełnia aromatyczny farsz. Kształt najczęściej jest trójkątny, rzadziej okrągłej bułki.

DSC_0054

SKŁADNIKI:

Farsz:
– 100 g kaszy gryczanej niepalonej
– 100 g suszonych grzybów
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1 litr wody
– 3 cebule

Ciasto:
– 500 g mąki pszennej uniwersalnej + 1 łyżka
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka soli
– 250 ml napoju sojowego lub owsianego + do posmarowania knyszy

WYKONANIE:

Farsz:
– grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę. Gotować w tej samej wodzie przez godzinę. Wyjąć grzyby, wystudzić i drobno posiekać
– do garnka wsypać kaszę i dodać 250 ml wywaru grzybowego. Gotować na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Odstawić do wystudzenia
– cebule pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oleju
– w misce wymieszać kaszę, grzyby, cebulę. Doprawić do smaku pieprzem i solą

Ciasto:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać ciepły napój, 1 łyżkę cukru i mąki. Wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut

– do zaczynu dodać mąkę, sól i olej. Wyrabiać około 10 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę

Knysze:
– ciasto wałkować na grubość kilku mm. Wykrawać kwadraty o dowolnych wymiarach (moje były 5 na 5 cm)
– nakładać farsz i dokładnie zlepić brzegi (polecam zrobić wzorek widelcem)
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć ściereczką. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce
– posmarować wierzch napojem roślinnym
– piec około 25 minut w 180°C (aż będą rumiane). Grzanie góra/dół, środkowa półka

DSC_0071
DSC_0046

DSC_0037

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *