WEGAŃSKI „SERNIK” NA ZIMNO
weganon 12 czerwca 2022

DSC_0027

Mam dwa wspomnienia letnich ciast z czasów dzieciństwa. Biszkopt z kremem budyniowym i galaretką z truskawkami. Obowiązkowo w wakacyjnych pobytach u rodziny na wsi. Drugi to robiony przez moją mamę sernik na zimno. Robiony z serków homogenizowanych wymieszanych z kolorowymi galaretkami. Na wierzchu obowiązkowa galaretka. Z czasem serki zamieniano na jogurty, ale nie przepadałem za tym zestawem. Struktura i smak serków, bardziej mi odpowiadał. Czy da się zrobić wersje wegańską tego ciasta? Do niedawna wydawało mi się, że nie. Jednak jeden wegański produkt sprawia, że ciasto jest tak bardzo podobne w smaku i konsystencji.

Próbowałem używać przeróżnych wegańskich jogurtów i silken tofu, ale za każdym razem nie było to. Za wodniste, za mało „serowe”, za mdłe. Kiedy kilka tygodni temu odkryłem w jednym z popularnych dyskontów wegański jogurt „skyr” (ALPRO), wiedziałem, że to będzie to. Niesamowicie gęsty, kremowy, serowaty w smaku. Idealny do „sernika” na zimno. Nie myliłem się. Zmiksowane truskawki oraz borówki zmieszane z agarem, a następnie z jogurtem, tworzą niesamowitą w smaku mieszankę. Gdy dodamy jeszcze wegańską galaretkę i owoce, to powrót do lat dziecięcych gwarantowany. Możecie zrobić ciasto z jedną warstwą lub kilka kolorowych. Można użyć malin, wiśni, jagód, porzeczek, kiwi (papaina z owocu nie rozkłada agaru, tak jak żelatynę) i inne owoce. W sklepie znajdziecie dwa rodzaje wegańskich jogurtów bogato białkowych typu „skyr” – waniliowy (ten polecam do ciasta) i z mango.

DSC_0069

SKŁADNIKI:
Warstwa truskawkowa:
– 500 g truskawek
– 2 łyżeczki agaru
– 400 g wegańskiego jogurtu typu „skyr” (ALPRO)
Warstwa borówkowa:
– 200 g borówek amerykańskich (lub jagód)

– 2 łyżeczki agaru
– 400 g wegańskiego jogurtu typu „skyr” (ALPRO)
Warstwa galaretki:
– 1 wegańska galaretka na bazie agaru (najlepsza truskawkowa)
– truskawki i borówki

WYKONANIE:
– dno tortownicy o średnicy około 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia

Warstwa truskawkowa:
– truskawki dokładnie zmiksować blenderem. Przenieść do garnka, dodać agar i dokładnie wymieszać trzepaczką. Można dodać coś słodkiego do smaku
– podgrzewać ciągle mieszając, aż zacznie się gotować. Wyłączyć grzanie i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać i wylać na dno tortownicy
Warstwa borówkowa:
– borówki dokładnie zmiksować blenderem. Przenieść do garnka, dodać agar i dokładnie wymieszać trzepaczką. Można dodać coś słodkiego do smaku

– podgrzewać ciągle mieszając, aż zacznie się gotować. Wyłączyć grzanie i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać i wylać delikatnie na jeszcze ciepłą warstwę truskawkową (nie czekamy aż warstwa truskawkowa się zsiądzie, bo spowoduje to, ze warstwy się nie połączą się i podczas krojenia będą się rozdzielać)
– ułożyć truskawki i borówki
Galaretka:
– galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu i gorącą wlać delikatnie na owoce i warstwę borówkową
– wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin
– Jeśli nie macie wegańskiej galaretki, polecam zmiksować 500 g truskawek, wymieszać z 1 łyżeczką agaru, zagotować i wylać na wierzch ciasta

DSC_0021

DSC_0051

3 Komentarze

  1. oo kurcze, to ciasto wyglada zjawiskowo – na prawde bardzo fajnie pod wzgledem estetycznym, a smakuje za pewne jeszcze lepiej 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *