BURGERY Z PIECZONEGO KALAFIORA I ZIEMNIAKÓW
weganon 23 września 2015

Kiedy robiłem pasztet z pieczonego kalafiora i brokułów, stwierdziłem że pieczone kalafiory mają wyjątkowy smak. Nabiera charakteru. Staje się słodszy, wyrazisty. Pieczenie powoduje, że zostaje odparowany nadmiar wody. Nie należy się przerażać lekkim przypaleniem różyczek. Nadają lekko dymnego posmaku.
Doskonałym towarzystwem do kalafiora są ziemniaki. Też zostały upieczone. Lekko chrupiąca skórka i kremowe wnętrze. Ponieważ ziemniaki i kalafior nie wykazują zbyt wyrazistego smaku, postanowiłem dodać aromatyczne suszone pomidory i koper. Suszone zioła też zrobiły swoje.
Obowiązkowym dodatkiem do takiego zestawu warzyw są nasiona kopru. Poprawiają smak i sprawiają, że lepiej znosimy trawienie wszelkich kapustnych czy kalafiora. Dla większego zagęszczenia masy zastosowałem zmielone pestki słonecznika.
Idealnym dodatkiem do takich burgerów jest sos tatarski. Przepis pojawi się niebawem.

SKŁADNIKI:

– 1 średni kalafior
– 5 średnich ziemniaków
– szklanka pestek słonecznika
– 10 suszonych pomidorów z zalewy
– pęczek koperku
– łyżeczka nasion kminku
– łyżeczka mielonej kolendry
– sól i pieprz do smaku
– łyżka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego tymianku


WYKONANIE:

– ziemniaki pokroić na kawałki
– kalafiora rozebrać na różyczki
– warzywa wymieszać z 3 łyżkami oleju, tymiankiem i oregano i upiec w 200 stopniach do miękkości (około godzinę)
– warzywa wystudzić (można spokojnie zostawić do następnego dnia)
– słonecznik rozdrobnić w malakserze
– warzywa zmiksować w malakserze z pomidorami, koprem, kolendrą i kminkiem
– doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć ze słonecznikiem
– formować wilgotnymi dłońmi burgery i układać na papierze do pieczenia
– piec 20 minut w 195 stopniach
– po upieczeniu odczekać chwilę by burgery swobodnie odkleiły się od papieru

 

11 Komentarze

  1. akurat najwięcej pieke kalafiora i ziemniaków!! trafiłeś z tym przepisem w dziesiątkę (tak jak z każdym zresztą) jeśli chodzi o moje kubki smakowe :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *