BEZGLUTENOWE Sałatki ŚNIADANIA

ULUBIONA SAŁATKA GRILLOWA

Są sałatki, które można jeść ciągle. Aromatyczne, pełne zdrowych składników, ziół i przypraw. Najlepsze są ze świeżych składników. Każda pora roku rządzi się swoimi składnikami. Jedne pasują do grilla, inne do obiadowych kotletów. Jeszcze inne na śniadania czy kolacje. Ta jest idealna do tych pierwszych zastosowań. Do szaszłyków i burgerów. Również do przysłowiowego kotleta. Młode …

BEZGLUTENOWE Lody i sorbety NA SŁODKO

ZIELONE LODY Z SOSEM Z SUROWEGO KAKAO

Zrobiło się ciepło, więc nadszedł czas na lody i sorbety. Owocowe, z dodatkiem warzyw, orzechów. Na bazie mlek roślinnych czy mrożonych bananów. W różnych kolorach i smakach. Z posypkami i polewami. Każdy ma swoje ulubione smaki i składy. Połączenie cytryny i mięty uwielbiam nieograniczenie. Gdy dodamy do tego zielony kolor i czekoladę to radość murowana. …

BEZGLUTENOWE Zupy i kremy

ŚMIECIOWA WIOSNA :)

Czy nudzi się Wam klasyczna botwinka lub chłodnik? Jeśli tak to polecam tą zupę. To czyściciel lodówek i szafek. Wrzucamy do garnka to, co mamy pod ręką. Najlepsze są świeże, młode i wiosenne warzywa. Szparagi, fasolka, marchewka, szpinak, kalafior itd. Ten smak przypomina mi zawsze dzieciństwo. Każdego roku na wiosnę była taka zupa. Niezwykle aromatyczna. …

Bez kategorii

LEKSYKON ZIÓŁ – BLUSZCZYK KURDYBANEK

Tym wpisem rozpoczynam przegląd polskich ziół. Nie będę się skupiał na egzotycznych. Korzystajmy z tych, które mamy w naszej strefie klimatycznej. Pod domem, w lasach, na polach czy łąkach. Wiele z tych gatunków zostało zapomnianych. Przez wieki stanowiły zaplecze zielarskie w lecznictwie i kuchni. Wielokrotnie ratowały całe populacje przed chorobami czy głodem. Opiszę jak i …

BEZGLUTENOWE Pasztety ŚNIADANIA

PIECZEŃ Z CZARNEJ SOCZEWICY, GRZYBÓW I BURAKÓW ZE SZPARAGAMI

Ten wytwór można nazwać pasztetem lub pieczenią. To nieistotne. Połączenie czarnej soczewicy i buraków jest idealne. Gdy dodamy jeszcze sezonowe szparagi to mamy coś wyjątkowego. Czarna soczewica jest traktowana trochę po macoszemu. Nie jest tak popularna jak zielona czy brązowa. Trudniej ją dostać. Jednak jak dla mnie to numer 1. Lekko orzechowy smak. Po ugotowaniu …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

PIECZONE MARCHEWKI W SOKU POMARAŃCZOWYM

Marchewki zazwyczaj lądują w zupach, sałatkach (gotowane lub surowe), czasem ciastach czy w różnych pastach. Tak sobie myślę, że gdyby nie weganizm to pewnie na tym zakończyłoby się wyliczanie. Kuchnia roślinna, wynosi warzywa na wyższe poziomy. Ze zwykłych korzeni potrafi wyczarować coś wyjątkowego. Kiedy pojawiają się młode marchewki wraz z nacią, zaczynam szaleństwo. Nie ograniczam …

DANIA OBIADOWE Pierogi i krokiety

PIECZONE KRUCHE PIEROGI ZE SZPINAKIEM, GRZYBAMI I CIECIERZYCĄ

Uwielbiam pieczone pierogi. Nie ważne czy drożdżowe czy kruche. Na ciepło lub zimno. Idealne na piknikowe wypady. A jaki do nich farsz? Tu pozostawiam pełną dowolność. Ma być aromatycznie i farsz nie może być mokry. Spowoduje, że pierogi rozmiękną. Te mają w sobie ciecierzyce, szpinak, grzyby i krojone pomidory. Całość doprawiona ziołami i wędzoną papryką. …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

WEGAŃSKIE BEZY LNIANE

Jakby to powiedziała Hanna Stankówna „Robicie podejrzane eksperymenta” Ten cytat z „Seksmisji” pasuje jak ulał do tego przepisu. Eksperymenta robię w pracy i w kuchni, bo jak inaczej to nazwać 🙂 Jakiś czas temu swoje 5 minut miała aquafaba, czyli woda z gotowania ciecierzycy. Ubijając ją z cukrem otrzymacie wegańską bezę. Na blogu znajdziecie kilka …

ŚNIADANIA

WYTRAWNY CHLEBEK PIKNIKOWY

Choć pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza to pikniki są w naszych kalendarzach. Kiedy tylko pojawi się słońce i robi się ciepło, wyruszamy. Za miasto. Rowerem, samochodem, autobusem czy pociągiem. Nad wodę, do lasu, nad stawy i jeziora czy do parków. Każdy ma swoje ulubione miejsca wypoczynkowe. Gdzie czuje się dobrze na łonie natury. Kiedy mamy …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

PULPETY GRYCZANO-JAGLANE Z SOSEM GRZYBOWYM

Nie raz pewnie słyszeliście pytanie, „co ty właściwie jadasz na obiad?”. Kiedyś się tłumaczyłem. Teraz proszę o zajrzenia na bloga. Czasem posyłam pytających do wegańskich restauracji. Wegemama, Vege Miasto czy Lokal Vegan Bistro. W każdym z tych miejsc jest pyszne jedzenie. Tradycyjne i w nowych odsłonach. Bardzo aromatyczne i sycące. A co zrobić w domowym …

DANIA OBIADOWE

PIECZONE BAKŁAŻANY Z TABULEH I SOSEM Z TAHINI

Moje pierwsze doświadczenia z bakłażanem były dość kiepskie. Nie dziwcie się, bo było to jakieś 25 lat temu. Pokrojony w plastry, zasypany solą, wysuszony i usmażony. Pamiętam ten smak gąbki, nasiąknięty olejem. Jednym słowem koszmar. Na wiele lat poszedł w zapomnienie. Dopiero wycieczka do Maroka otworzyła mi oczy. Smażone z dodatkiem ziół. Duszone w tagine. …