WEGANONOWE CIASTKA CZEKOLADOWE :)
weganon 19 lipca 2017

DSC_0031

Niewiele osób wie, że można jeść surową i wcześnie namoczoną kaszę gryczaną. Jest lekko orzechowa w smaku. Miękka z lekką chrupkością. Na blogu były już batony z jej dodatkiem. Stały się jednym z najchętniej czytanych i wykonywanych przepisów. Nie dziwi mnie to :)

Postanowiłem zaszaleć i zrobić małe ciasteczka bez pieczenia. Wybitnie czekoladowe z wieloma dodatkami. Miało być ich mniej, ale masa ciągle była z luźna. Szły kolejne dodatki i tak powstały te małe słodkości. Brakowało mi w nich tylko czegoś kwaskowego i świeżego. Stąd małe przeróżne owoce. Z tej masy możecie zrobić też trufle.

DSC_0021

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki nieprażonej kaszy gryczanej
– ½ szklanki maku
– ½ szklanki orzechów ziemnych niesolonych i nieprażonych
– ½ szklanki migdałów
– 3 łyżki sezamu
– ½ szklanki pestek dyni
– ½ szklanki pestek słonecznika
– ½ szklanki mleka roślinnego
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– 3-4 łyżki syropu daktylowego lub innego
– 1 łyżeczka cynamonu
– 100 g czekolady ok 70%
– dowolne miękkie owoce

WYKONANIE:

– orzechy i migdały grubo posiekać
– kaszę zalać ciepłą wodą i odstawić na 2 godziny. Odlać wodę i przepłukać kilka razy zimną. Dokładnie odsączyć z nadmiaru płyny
– mleko podgrzać aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie, dodać syrop, czekoladę i cynamon. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
– dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać łyżką pasę i formować okrągłe ciastka. Szybko nakładać owoce. Lekko je docisnąć. Wstawić do lodówki aż masa stanie się stała

DSC_0020

DSC_0028

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *