BEZGLUTENOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

RADZIWIŁŁOWSKI KOMPOT JABŁKOWY

Lubicie kompoty? Ja uwielbiam. W moim domu zawsze były obecne. Do obiadu i gaszenia pragnienia. Zawsze z sezonowych owoców. W dzieciństwie dominował z mirabelek, porzeczek, truskawek, wiśni i oczywiście jabłek. Z jabłek ogrodowych i tych dziko rosnących. Jednym z moich ulubionych, był z rajskich jabłuszek. Intensywnie czerwony, lekko cierpki. Najlepsze do kompotów są jabłka kwaskowe. …

BEZGLUTENOWE Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 11 – MARCEPANOWE KARTOFELKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Jest kilka słodkości, od których jestem uzależniony. Czekolada, masło orzechowe i marcepan. Tego ostatniego, mogę zjeść każdą ilość. Uwielbiam smak słodkiej masy migdałowej. Najlepiej, jeśli polana jest czekoladą 😉 Z masy marcepanowej, można zrobić sporo różnych słodkości. Ciastka, trufle, grzybki i właśnie prezentowane kartofelki. Wyglądem przypominają małe pyrki. W przypadku ciasteczek cieszyńskich, niektóre gospodynie do …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

CHAROSET

Pojawiły się już pierwsze jabłka. Moje ulubione antonówki. Kupiłem 3 kg, bo będę robił z nich 3 regionalne słodkości. Będzie Śląsk, lubuskie i lubelskie. Uwielbiam kwaśne jabłka. Idealne są do deserów, przeróżnych racuchów, placków, naleśników itd. Jabłka pasują do prostych i wykwintnych deserów. To nasz skarb narodowy. Dziś przepis, który pozostawili nam w spadku, polscy …

BEZGLUTENOWE Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 10 – MARCEPANOWE GRZYBKI

Mam plan, by do Bożego Narodzenia, podać Wam 30 przepisów na ciasteczka cieszyńskie. Nie ma nic lepszego, niż świąteczny stół, pełen małych słodkości. Oczywiście ciasteczka nie muszą być tylko na świąteczny stół. Możecie je robić, kiedy tylko chcecie. Na Śląsku Cieszyńskim, te ciasteczka są najpopularniejsze na Boże Narodzenie. Jednak królują również na weselach, chrzcinach, komuniach …

DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery

KOTLETY LECZO

Leczo wpisało się w kulinarną mapę Polski. W każdym rejonie kraju, jest przygotowywane. Najczęściej od lata do później jesieni. Wtedy jest sezon na wszystkie składniki potrawy. Podawana z pieczywem, ziemniakami, ryżem czy kaszą. Na obiad lub kolację. Rozgrzewa w jesienne wieczory. Syci, dzięki sporej ilości błonnika. Leczo kochamy wszyscy. Podstawą jest zawsze papryka, cebula i …

DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA Zupy i kremy

WEGAŃSKIE MAĆKI W KAPUŚNICY

Fascynacji kuchnią śląską, ciąg dalszy. Podczas mojej wędrówki po Beskidzie Śląskim, poznałem wiele zaskakujących potraw i opowieści o ich powstaniu. Ustronie, Cieszyn, Bielsko Biała, Pszczyna, Wisła, Koniaków czy Istebna. To niektóre z miast, gdzie kuchnia regionalna jest tak mocno kultywowana i obecna. Można jej spróbować w wielu restauracjach, barach czy karczmach. Wiele z tych potraw …

Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 9 – SKŁADANE ŁEZKI NUGATOWE

Nugatowe łezki składane, to kolejne z ciasteczek cieszyńskich. Kruche i o mocnym smaku czekolady i kremu nugatowego. Jeśli chodzi o krem, to możecie użyć gotowego lub przygotować samemu. Wybrałem opcję drugą, bo gotowe masy są przepełnione różnymi dziwnościami i rzadko są wegańskie. Łezki to jedne z moich ulubionych ciasteczek cieszyńskich 🙂 SKŁADNIKI: Ciasto: – 2 …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA Zupy i kremy

WIŚLAŃSKA KAPUŚNICA

Pewnie większość z Was zna kwaśnice, kapuśniak lub inne zupy z dodatkiem kapusty. Założę się jednak, że większość z Was nie zna kapuśnicy. Pierwszy raz usłyszałem o niej, rok temu. Byłem w Wiśle na wycieczce. Nie wykazywałem zbytniego zainteresowania, bo moje skojarzenia były z kwaśnicą. Kwaśnicą pełną baraniego mięsa. W tym roku, postanowiłem zbadać temat. …

Ciastka NA SŁODKO REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 8 – ORZESZKI SKŁADANE

Powracam do przepisów regionalnych. Oczywistym jest, że pierwszy przepis będzie ze Śląska, a dokładnie Śląska cieszyńskiego. Dlaczego? Ponieważ znów spędziłem wspaniały urlop w Ustroniu. Kuchnia Beskidu śląskiego mnie fascynuje. Jest sporo w niej potraw wegetariańskich, które łatwo zweganizować. Przywiozłem dla Was sporo nowych przepisów, które będę tu umieszczał. O ciasteczkach cieszyńskich, było sporo w tamtym …

Ciastka NA SŁODKO

WEGAŃSKIE MAGDALENKI

„(…) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

NIEBIESKI PUDDING CHIA

Pewnie zastanawiacie się, skąd tak piękny, niebieski kolor. To dzięki mojemu, nowemu odkryciu. Niebieska herbata, która pojawiła się niedawno na rynku, staje się coraz bardziej popularna. Nie ma wyrazistego smaku, ale kolor jest obłędny. Odcień niebieskiego, zależy od czasu parzenia. Im dłużej, tym jest ciemniejszy. Czym jest niebieska herbata? To kwiaty klitorii tarnateńskiej. Wyglądem przypomina …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

WEGAŃSKIE LODY OWOCOWE

Pamiętam czasy, kiedy lody wegańskie były marzeniem. Oczywiście sorbety pojawiały się, ale nie we wszystkich lodziarniach, cukierniach czy sklepach. Jakość sorbetów, pozostawia wiele do życzenia. Najczęściej to zamrożone soki z tonową ilością cukru i wszelakich barwników oraz wzmacniaczy smaku. Wydawałoby się, że sorbet powinien składać się z pulpy owocowej, niewielkiej ilości słodziwa i wody. Nie …