ZIOŁOWE PLACKI Z CUKINII I DYNI
weganon 19 września 2019

DSC_0013

Placki warzywne, można odmieniać przez przypadki. Jest ich niezliczona ilość. Te najpopularniejsze, to ziemniaczane. Popularne w każdym regionie naszego kraju. Znane są również w innych częściach świata. Przygotowywane z surowych lub gotowanych warzyw. Te z surowych, są tarte na tarce lub miksowane. Tarcie na drobnych oczkach lub grubych. Zazwyczaj masę zagęszcza się przeróżnymi mąkami. Dodaje przyprawy i smaży. Na oleju, suchej patelni, a czasem piecze. Uwielbiam placki i robię je z różnych warzyw. Te są jedne z moich ulubionych.

Stercie cukinii i dyni na średnich oczkach, nadaje masie ciekawej konsystencji. Nie jest paćkowata i również twarda. Czym zagęścić masę? Uwielbiam w takich przepisach, mąki ze strączków. Z ciecierzycy, grochu lub soczewicy. Oprócz konsystencji, wzbogacają też smak placków. Jednak pełni smaku, nadają tu przyprawy. Dodatek koperku, szczypiorku, majeranku, mielonej kozieradki, kolendry i czosnku sprawia, że placki nabierają nowego wymiaru. Podczas smażenia, unosi się przyjemny zapach. A smak? Niesamowity. Uzupełnieniem jest koperkowy sos czosnkowy. Można oczywiście wcinać z sosem pomidorowym lub grzybowym, ale sos czosnkowy będzie najlepszy.

DSC_0021

SKŁADNIKI:

– 1 średnia dynia piżmowa lub inna twarda
– 4 małe, lub 1 średnia cukinia
– 1 pęczek koperku
– 1 płaska łyżeczka mielonej kozieradki
– ½ szklanki wody
– 4 łyżki mąki z ciecierzycy lub więcej
– 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
– 1 łyżka majeranku
– 3 ząbki czosnku
– 1 mała cebula
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– dynię obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach
– cukinie małe nie trzeba pozbawiać nasion, w średniej usunąć. Zetrzeć na średnich oczkach
– czosnek i cebulę zetrzeć na tarce
– koper i szczypior drobno pokroić
– dodać przyprawy
– wlać wodę i dodać mąkę. Ilość powinna być taka, żeby ciasto było gęste
– wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem
– smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto
– podawać z dowolnymi sosami

DSC_0017

DSC_0014

DSC_0004

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *