MAKARON DYNIOWY Z AROMATYCZNYM SOSEM DYNIOWYM I KURKAMI
weganon 20 września 2019

DSC_0006

Zdarza Wam się przygotować potrawę, która wywołuje u Was zachwyt? W moim przypadku zdarza się to od czasu do czasu. Lubię siebie zaskakiwać i mieć odczucie zadowolenia z przygotowanej potrawy. Tak było z tym daniem. Pierwszy kęs i eksplozja smaku. Niezwykle aromatyczne. Makaron z sosem nie jest szczytem kulinarnych możliwości, ale dyniowy makaron z dyniowym sosem, już tak.

Przepis na dyniowy makaron, podawałem Wam już dawno. Wtedy wylądował w aromatycznym rosole. Tym razem, przygotowałem do niego sos, ale nie taki zwykły. Mieszanina musu dyniowego, wegańskiego serka od WEGESIOSTRY (użyłem z chipotle z nitkami chili), kurek, śmietanki sojowej, gałki muszkatołowej i kozieradki. Całość posypana VERMEZANEM, również od Sióstr. Taki zestaw przekona każdego. Sos jest niesamowity w smaku. W zależności, jaki macie mus dyniowy, rozcieńczcie go wodą z gotowania makaronu. Sos stanie się jeszcze bardziej kremowy. Tylko zdrowy rozsądek nie pozwolił mi zjeść całej porcji 😉

DSC_0013

SKŁADNIKI:

– 100 g makaronu dyniowego (przepis TU) lub kupne tagliatelle
– 200 g kurek
– 1 szklanka musu dyniowego (użyłem z Delici, ale z Hokkaido też będzie dobry)
– 3 łyżki śmietanki sojowej lub innej roślinnej
– 1 łyżeczka mielonej kozieradki
– ½ wegańskiego serka z chipotle (użyłem TEGO) lub innego
– 1 średnia cebula
– sól, gałka muszkatołowa i pieprz do smaku
– kilka drobno posiekanych listków taki pietruszki
– wegański „parmezan” do posypania (użyłem TEGO)

WYKONANIE:

– cebulę pokroić w drobną kostkę i dusić na oleju aż stanie się lekko brązowa
– dodać kurki. Małe w całości, większe przepołowione. Kurek nie myje wodą. Oczyszczam tylko pędzelkiem
– smażyć całość około 5 minut
– dodać mus dyniowy, śmietankę, sól, kozieradkę, pieprz, gałką, natkę i pokrojony drobno serek. Wymieszać dokładnie. Zagotować. Sos będzie gęsty
– w czasie przygotowania sosu, zagotować osoloną wodę. Dodać makaron i ugotować
– wodę z gotowania makaronu, dodawać porcjami do sosu. Ilość będzie zależała od gęstości musu dyniowego
– konsystencja powinna być taka, by sos mógł swobodnie oblepić makaron
– odcedzić makaron i wymieszać na patelni z sosem
– wyłożyć na talerz i posypać Vermezanem

DSC_0040

DSC_0015

DSC_0004

DSC_0031

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *