DANIA OBIADOWE Zupy i kremy

KREM ZE SZCZAWIU I JARMUŻU Z KLUSKAMI Z KASZY PERŁOWEJ I RUKOLI

Mamy już kwiecień a jarmuż ani rusz nie chce zejść z mojej kuchni 🙂 I dobrze bo to warzywo, które daje olbrzymie możliwości kulinarne i choć na surowo nie powala smakiem to w towarzystwie innych składników jest elementem kolorystycznym i łechce podniebienie. Warzywo zimowe jakim jest jarmuż połączyłem z wiosennym młodym szczawiem. By krem nie …

Pasty do pieczywa ŚNIADANIA WEGAŃSKI NABIAŁ

„SEREK” Z NERKOWCÓW Z DZIKIMI ZIOŁAMI

Choć temperaturowo nic nie wskazuje na wiosnę to w eksplozji zieleni już ją widać. Od połowy kwietnia do końca maja mamy na łąkach i polach wzrost najlepszej jakości dziko rosnących ziół, które mają najwięcej właściwości zdrowotnych ale i smakowych o tej porze roku. Często obojętnie przechodzimy obok roślin o których nawet nie wiemy, ze są …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO Trufle i czekoladki

CZEKOLADOWE BABECZKI Z MASŁEM ORZECHOWYM

Czekoladowych słodkości w tej formie na blogu już pojawiło się dość sporo. Wystarczy zmienić kilka składników i otrzymujemy odmienny smak, bardziej zaskakujący. Tym razem nie ma samej czekolady ale jest ona w towarzystwie masła orzechowego, którego samodzielne przygotowanie jest banalne (wkładamy orzechy ziemne do malaksera i po kilku chwilach otrzymujemy masło). Smak czekolady został wzbogacony …

DANIA OBIADOWE Kotlety i burgery Sałatki ŚNIADANIA Z kasz i zbóż

DANIE PRZYNOSZĄCE ZWYCIĘSTWO :-)

Jeszcze nie ochłonąłem po wczorajszych emocjach i z samego rana przygotowałem to, czym wczoraj udało mi się uraczyć gości Tygodnia Weganizmu. Na talerzu kłaniała się sałatka tabuleh wzbogacona o nasiona granatu i szparagi i małe kotleciki z ciecierzycy, kaszy jaglanej, pesto z czosnku niedźwiedziego z dodatkiem zataru i wędzonej papryki w proszku. Całość była polana …

Bez kategorii

CO NA WEGEOGNICHO? :-)

Dziś nie będzie przepisów tylko prezentacja (skromna) co można zabrać ze sobą na wegańskie ognisko ze znajomymi (również weganami). Na zdjęciu prezentują się szaszłyki z warzyw marynowanych w oliwie z cytryną i zatarem z dodatkiem ziół prowansalskich (cukinia, bakłażan, grzyby, szalotki, papryka). Na drugim miejscu wegeburgery z sera z ciecierzycy z suszonymi pomidorami, wędzoną papryką, …

BEZGLUTENOWE ŚNIADANIA

PIECZONE RZODKIEWKI Z CYTRYNOWYM SOSEM TAHINI

Rzodkiewki odkąd pamiętam zawsze lądowały na moich wiosennych kanapkach razem z ogórkiem, pomidorem, koperkiem, szczypiorkiem i jeszcze z jajkiem na twardo ale to było wieki temu 🙂 Zafundowanie sobie rzodkiewek w formie ciepłej przekąski pojawiło się jakiś czas temu i powiem, że się w nich zakochałem. Pod wpływem ciepła delikatnie niknie ich ostrawy smak a …

BEZGLUTENOWE ŚNIADANIA Z kasz i zbóż

BAKALIOWA JAGLANKA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I TRUFLAMI

Wypowiem się chyba za 99% milusińskich, że wszelkie zupy mleczne itp. mamałygi oparte na mleku to zmora lat dziecięcych. Pamiętam jak w przedszkolu gdy była zupa mleczna uciekałem do kuchni i jadłem z kucharkami kanapki bo sam widok zupy czy owsianki wywoływał we mnie odrazę by nie powiedzieć czegoś gorszego 🙂 Problem wszelkich zup mlecznych …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE Pierogi i krokiety

KROKIETY ZIEMNIACZANE Z ORZECHAMI, CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I GRZYBAMI

To idealne danie kiedy zostają nam ziemniaki z obiadu. Moje dodatki to pesto z czosnku niedźwiedziego i grzyby wymieszane z orzechami włoskimi ale dodatki można oczywiście dowolnie zmieniać. Tą formę krokietów robię po raz pierwszy bo zazwyczaj nadzienie zawijam w różnego rodzaju naleśniki i ponownie smażę. Te krokiety stanowią same nadzienie, które panierowane jest w …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

NIEDŹWIEDZI HUMMUS :-)

Dzień zaczynałem kanapką z pesto z czosnku niedźwiedziego a kończę hummusem z dodatkiem tego zioła. Po mojej pierwszej przygodzie z hummusem myślałem,że nigdy już nie będę wstanie spróbować tej pasty. Powrót był po kilku latach i we własnym wykonaniu. Przygotowanie hummusu jest sprawą indywidualną. Smak zależy głównie od ilości dodawanej tahiny i w przypadku smakowych …

DANIA OBIADOWE

CHILI SIN CARNE

Chili sin carne jest roślinną wersją klasycznego chili con carne co nie oznacza, że gorszą 🙂 Jest bardzo sycące, aromatyczne dzięki sporej ilości składników ziołowych i przypraw. Najlepsze jest gotowane około 2 godzin. Dla zrównoważenia lekko ostrego smaku podaję zielony sos z awokado i czosnku z dodatkiem mleka roślinnego dla rozrzedzenia konsystencji lub można dodać …