NAJŁATWIEJSZE CIASTKA NA ŚWIECIE
weganon 30 kwietnia 2015

W swoich dokonaniach kulinarnych przerobiłem już tony różnych ciastek ale te chyba biją na głowę czas przygotowania i składniki. Są idealne gdy brak jest czasu a mamy ochotę na coś słodkiego do przegryzienia. Nie pakujemy do środka żadnych tłuszczy, jajek a mąką jaka występuje to kukurydziana więc ciacha są bezglutenowe.
Jakie są składniki? Wiórki kokosowe, banany, mak, mąka kukurydziana, rodzynki i żurawiny, orzechy włoskie i syrop dowolnie jaki do posłodzenia. Wystarczy wszystko wymieszać w misce i upiec i gotowe. Na wierzchu wylądowała czekolada z dodatkiem cynamonu.
Do popołudniowego mleka z orzechów laskowych są idealne, tak jak i na piknik :-)

SKŁADNIKI:


– szklanka wiórków kokosowych
– 2 banany
– 6 łyżek mąki kukurydzianej
– 2 łyżki maku
– 3 łyżki rodzynek
– 3 łyżki suszonej żurawiny
– szklanka dowolnych orzechów (u mnie włoskie)
– czekolada weganska
– syrop do posłodzenia (u mnie daktylowy)
– łyżeczka cynamonu


WYKONANIE:


– do miski wkładamy wiórki, mak, banany i orzechy. Całość miksujemy blenderem ręcznym
– do masy dodajemy mąkę, rodzynki, żurawinę, mak i syrop w ilości by zapewnić sobie odpowiednią słodkość
– za pomocą łyżki (ja użyłem taką do lodów) kładziemy masę na papier do pieczenia
– ciastka pieczemy 30 minut w 180°C
– ciastka studzimy
– w garnku rozpuszczamy czekoladę z cynamonem i syropem
– rozpuszczoną czekoladę przenosimy do woreczka (np. do mrożonek), obcinamy końcówkę i wyciskamy cienkim strumieniem na ciastka. Chłodzimy

 

21 Komentarze

  1. czy mąkę kukurydzianą mogę zastąpić pszenną ew płatkami owsianymi ? jesli tak to w jakiej ilosci ?

  2. Na pocieszenie dodam, że temu przepisowi przyklasnęłam bo to dam radę zrobić i żadnych składników z innej planety nie ma. Nareszcie mi się udało znaleźć "przystań" 😛 ślinka mi cieknie jak przeglądam ten blog, a z drugiej strony czuję rozpacz bo wiem, że nie potrafię tego albo tamtego przepisu zrobić..

  3. :( ja też, ale niestety nikt mi tak nigdy nie będzie gotować.. Nawet nie wiesz, jakie szczęście ma twoja partnerka. Ja staram się nauczyć czegoś rodzinę i serwować im takie jedzenie, pokazać, że się da.. Przeglądałam chyba pół godziny przepisy na obiad, eliminując 90%: bo tu nie podpiekę w piekarniku, bo nie umiem, nie mam mleka kokosowego i najwyżej je na ciasto zużywam, bo drogie jak cholera i traktuje jak złoto, mleko migdałowe? chyba w snach, jarmuż? a jak takie warzywo wygląda i gdzie znaleźć i skąd wiedzieć, że będzie świeże i nie napakowane chemią? mąka z soczewicy, taa najwyżej sama soczewica ale gdzie z tego mąkę, bo w sklepie takiego wynalazku nie dostrzegłam.. Z pozoru proste przepisy generują tyle pytań w mojej głowie :( nie radzę sobie a chcę, by moja rodzina była zdrowa a nie ciągle pytała o zasrane mięso do obiadu, mam już tego dosyć

  4. zamiast maku dodac wiecej rodzynek lub wiorek czy po prostu mak mozna pominac?

  5. oczywiście, że je zrobię – są po prostu idealne! jest kokos, jest pysznie 😀 poza tym banany, mak, orzechy…same dobrocie :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *