CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM
weganon 20 czerwca 2016

DSC_0153

Jakiś czas temu pojawiła się sławna czekolada z masłem orzechowym. W 100% wegańska. Wszyscy na jej punkcie oszaleli (ja też). Potrafiłem kupić 10 i po tygodniu nie było żadnej. Nieprawdopodobnie kremowa o mocnym smaku orzechowym.

Coś jednak się zmieniło. Czekolada przestała tak smakować jak kiedyś i nie jest to tylko moja opinia. Ma dziwnie tłuszczowy smak. Możliwe, że zmieniono masę. Ja takiej czekoladzie dziękuję.

Niewiele myśląc postanowiłem sobie sam wytworzyć to cudo. Nie posiadam form do czekolad czy czekoladek. Nic nie szkodzi. Papilotki do mufinek idealnie się nadadzą. Wystarczy rozpuścić gorzką czekoladę (można ją dosłodzić dowolnym syropem). Wlać trochę do papilotki. Dodać masło orzechowe i zalać czekoladą. Kilka godzin w zamrażarce i gotowe.

Nie róbcie tylko dużej porcji, bo zjecie wszystko. Wiem, co mówię :)

DSC_0031

SKŁADNIKI:

– 2 czekolady 70% po 100 g
– 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego
– dowolny syrop do smaku
– 6 kopiastych łyżeczek dobrego masła orzechowego
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych

WYKONANIE:

– papilotki umieścić w formie
– do garnka wlać mleko i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać syrop i połamane czekolady. Wymieszać do rozpuszczenia
– wlać na dno papilotki 1 łyżkę masy czekoladowej. Na to położyć łyżeczkę masła, posypać kilkoma orzechami i zalać 1 łyżką masy czekoladowej. Wierzch posypać kilkoma orzechami
– formę wstawić do zamrażarki aż masa stężeje

DSC_0166

DSC_0036

DSC_0169

DSC_0176

10 Komentarze

  1. A jakie czekolady najbardziej polecasz?
    Kupiłam dzisiaj lidlowskie ale masa była bardzo gęsta i nie dało się jej ładnie formować.
    Wyszły pyszne ale na przyszłość chciałabym by góra była bardziej estetyczna.

  2. Ile mniej więcej wwychodzi czekoladek z tego przepisu? Wyglądają pprzepysznie, idę właśnie do sklepu po sskładniki :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *