ZIOŁOWE KOTLETY Z BOBU, SOCZEWICY I KUSKUSU
weganon 18 czerwca 2016

DSC_0135

Bób to nie tylko pasty, gotowany w wodzie czy pieczony. Jego struktura idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju kotlety. W towarzystwie dużej ilości koperku, dymki, oregano i tymianku. Piękny zielony kolor i aromatyczny smak.

Inne składniki to zielona soczewica i kuskus, który nadaje spoistości. Zamiast niego można dodać kaszy jaglanej. Idealne w pieczonej formie. Z dodatkiem majonezowego sosu z miętą i awokado.

Z masy można formować również burgery i po upieczeniu grillować. Można też nadziewać pierogi lub robić krokiety.

DSC_0134

SKŁADNIKI:

– ½ kg bobu
– szklanka zielonej soczewicy
– ¾ szklanki kuskusu
– szklanka pestek słonecznika
– 1 spora dymka (bez cebulki)
– 1 starty ząbek czosnku
– pęczek koperku
– łyżka oregano
– łyżka majeranku
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– bób ugotować w wodzie przez 10 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Zmielić razem ze skórkami i dymką
– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i zmielić
– słonecznik zmielić prawię na mąkę
– kuskus zlać ¾ szklanką wrzątku, przykryć miskę talerzem i odstawić na 10 minut
– koper drobno pokroić
– wszystkie składniki połączyć w misce, wyrobić dokładnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę odstawić na pół godziny w chłodne miejsce
– formować kotlety, kłaść na papier do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach

DSC_0154

DSC_0166

DSC_0150

DSC_0144

17 Komentarze

  1. Czy można pominąć kuskus? (nie jem pszenicy) ewentualnie jaka inną kaszą najlepiej go zastąpić? Pozdrawiam

  2. Czy konieczny jest dodatek soczewicy? Czy kotlety z samego bobu i kuskusu wyjdą?

  3. Cieszę się, że smakują. Ja właśnie je lubię za ten aromat. dziękuję i pozdrawiam :)

  4. Robiłam już dwa razy i są przepyszne! Niesamowicie aromatyczne i idealne do podania zarówno tradycyjnie (np. z ziemniaczkami) jak i w formie burgera. Dzięki za zawsze świetne przepisy :-)

  5. 1 szklanka majonezu sojowego zmiksowana z 1 miękkim awokado, 5 listkami mięty i do tego sok z cytryny do smaku :)

  6. Słonecznik działa jako zagęszczacz. Zamiast niego można dodać bułki tartej. Oprócz zielonej soczewicy do tego typu kotletów nadaje się również brązowa. Czerwona jest jest lepsza do zup i sosów

  7. Witaj! Kotlety wyglądają niesamowicie apetycznie! Nie jestem weganką, jednak takie obiady często goszczę u mnie na stole. Napisz proszę czym mogę zastąpić słonecznik? Niestety, nie mogę go jeść, a często jest składnikiem Twoich kotletów. Zastanawiam się też, czy zieloną soczewicę można zastąpić np. czerwoną lub brązową? Czy w takich przepisach ma znaczenie rodzaj soczewicy, np. czarną używa się do innych przepisów niż żółtą? Pozdrawiam!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *