TARTA Z PIECZONYM BURAKIEM I PIECZARKAMI
15 kwietnia 2016
Pytanie od czytelniczki bloga. „Mój syn uwielbia pizzę, ale ja już nie mam inwencji twórczych. Ciągle to samo. Robiłam Twoje tarty drożdżowe i finał jest taki, że dwa razy w tygodniu muszę je robić. Przysłowie wpadłam z deszczu pod rynnę chyba najlepiej określa, co teraz mam” Pani Magdo. Kolejna alternatywa pojawia się na blogu. Mam nadzieję, że będzie równie często pojawiała się na Pani stole
Ciasto w zasadzie jest to samo. Nie ma w tym zbędnego nadęcia i niepotrzebnych składników. Mąka, drożdże i woda.
Farsz jest aromatyczny w smaku. By nie był zwykłą paćką dodałem spore kawałki pieczonego buraka i całe kapelusze pieczarek. Masą, w której zatopione są kawałki jest z tofu, suszonych pomidorów i czerwonej fasoli.
Gdy będziecie piekli buraki zróbcie ich kilka. Nie opłaca się piec jednego czy dwóch. Pozostałe możecie zamrozić lub zrobić hummus, pastę do chleba czy burgery.
Tym razem całość nie wylądowała w formie na tarty. Placek rozwałkowałem, nałożyłem nadzienie na środek a brzegi nałożyłem na nadzienie. Prosty sposób i można dodatkowo porobić efektowne zawijasy. Ciasto zwilżyłem mlekiem owsianym i posypałem czarnuszką i tymiankiem.
Na koniec powiem jedno. Pani Magdo do roboty
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
– 1 torebka suszonych drożdży 7 g
– łyżeczka soli
– ciepła woda (około szklanki)
Na farsz:
– 2 kostki naturalnego tofu po ok. 180 g
– słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 1 puszka czerwonej fasoli
– łyżeczka tymianku + do posypania
– 3 łyżki listków natki pietruszki
– pół łyżeczki mielonej kolendry
– łyżka suszonej bazylii
– łyżeczka oregano
– sól i pieprz
– 5 łyżek gęstego przecieru pomidorowego
– 1 spory ząbek czosnku
– 10-12 kapeluszy średnich pieczarek
– 2 małe lub 1 duży pieczony burak (buraki zawinąć w folię matową stroną na zewnątrz, piec w 220 stopniach około godzinę-do miękkości)
– czarnuszka do posypania ciasta
– dowolne mleko roślinne do posmarowania ciasta
WYKONANIE:
Ciasto:
– mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Powoli dodawać ciepłą wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (kilka minut)
– ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na 1,5 godziny
Farsz:
– pieczarki pozbawić ogonków i usmażyć z obu stron całe kapelusze
– buraki pokroić w sporą kostkę
– pozostałe składniki farszy zmiksować blenderem lub malakserem. Doprawić solą i pieprzem
– ciasto ponownie wyrobić przez chwilę. Rozłożyć na blacie papier do pieczenia wielkości blachy piekarnikowej . Ciasto rozwałkować na grubość kilku mm w kształt koła
– na środek układamy nadzienie i rozprowadzamy na placku pozostawiając kilka cm wolnych brzegów
– na nadzieniu układamy pieczarki i buraki a ciasto układamy na zakładkę na farsz
– wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy tymiankiem i czarnuszką
– pieczemy 30 minut w 200 stopniach
BURAKI CIASTO DROŻDŻOWE DROŻDŻE FASOLA GRZYBY MĄKA PSZENNA PIECZARKI SUSZONE POMIDORY TARTY WYTRAWNE TOFU
To waga pomidorów i oleju
Czy suszone pomidory dodajemy razem z olejem? Czy te 300g tyczy się wagi samych pomidorów ?
Wygląda nietuzinkowo i smakowicie. Myślę, że lubisz pieczarki, więc może weźmiesz udział w mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016, która rusza w poniedziałek. Zapraszam.