KRESOWE KOTLETY ZIEMNIACZANO-DYNIOWE Z SOCZEWICĄ
weganon 15 września 2019

DSC_0085

Czasem bywa tak, że piekę 2-3 dynie, miksuje na mus i chowam do lodówki. Potem zastanawiam się, co zrobić. Pomysły są przeróżne. Dania wytrawne i na słodko. Proste i wymagające pracy. Na obiad, podwieczorek, śniadanie, kolacje itd. Czasem zastanawiam się, czy braknie mi pomysłów na dyniowe przepisy. Spokojnie. Nieprędko to nastąpi :)

Ten przepis powstał, jako zero waste, ale również jako wspomnienie kuchni moich przodków z Kresów Wschodnich. Ziemniaki pozostałe z obiadu, zalegający w lodówce mus dyniowy. Z tych składników, powstała ostatnio babka. Dziś czas na faszerowane kotlety. W tym daniu są wszystkie, moje ulubione składniki. Ziemniaki, dynia, soczewica i grzyby. Esencja jesiennych klimatów. Jest prosto, a wyjątkowo smacznie. Takie kotlety możecie podawać również z sosem pomidorowym. Zrobiłem 8 wielkich kotleciorów. Wystarczy jeden, by się porządnie najeść. Zamiast soczewicy, możecie użyć drobno siekanych i usmażonych grzybów. Farsz powinien być charakterny w smaku. Masa ziemniaczano-dyniowa jest delikatna w smaku. Idealny niedzielny obiad. Życzę smacznego i dziękuję babci za kolejny przepis z jej rodzinnego Lwowa.

DSC_0092

SKŁADNIKI:

– około 1 kg mączystych ziemniaków
– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 3 spore cebule
– 1 łyżka majeranku
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz do smaku
– 3 liście laurowe

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i dokładnie utłuc z musem dyniowym. Wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić i zmiksować jeszcze ciepłą
– cebulę pokroić w drobną kostkę. Zrumienić z liśćmi laurowymi, majerankiem i sporą szczyptą soli. Wyjąć liście
– 1/3 usmażonej cebuli dodać do masy ziemniaczano-dyniowej. Dodać mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
– resztę cebuli dodać do zmiksowanej soczewicy. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– nabierać masę, formować duże placki w wilgotnej dłoni, nakładać farsz i dokładnie sklejać. Wyrównać palcem wszelkie spękania
– smażyć na oleju z obu stron na rumiano
– podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym

DSC_0117

DSC_0089

DSC_0103

17 Komentarze

  1. Właśnie zjedliśmy z sosem grzybowym. Mąż zachwycony. Zrobiłam całą porcję wiec na kolacje będzie to samo 😀
    Dziękuje i pozdrawiam :)

  2. Z przyjemnością robiłam to danie i właśnie jem z niewegańskim sosem grzybowym i zieloną fasolką i jestem totalnie zajarana, że rzuciłam mięso! Pycha :)

  3. Genialny przepis i wszystkim smakuje, nawet sąsiadce, która nie przepada za wegańską kuchnią☺ krótko mówiąc uwielbiam Pański blog marzy mi się jeszcze jakiś przepis na syrop dyniowy taki aromatyczny… Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszej tak fantastycznej weny twórczej ( ps: piękne zdjęcia )

  4. Ratunku, policzyłam 1 kg ziemniaków i 1 kg dyni. Konsystencja ciapy. Czym to odratować? Jestem totalnie napalona na to danie.

  5. A czy mogę dodać mąki pszennej? Albo z ciecierzycy? Albo jakiejkolwiek innej, bo ziemniaczana się skończyła? :)

  6. Dzien dobry, czym moge zastapic mus dyniowy? Chcialabym zrobic kotlety nadziewane soczewica tego typu, ale dynia nie jest moja bajka. Z gory dziekuje za odpowiedz!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *