ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA
weganon 16 marca 2015

Lubię kiedy w jednym naczyniu można zapiec wiele roślinnych składników z dodatkami przypraw i zasiąść na kanapie i rozkoszować się gorącą zapiekanką :-)
Na dziś polecam prostą i smaczną zapiekankę w stylu meksykańskim. Mieszanka fasoli, kukurydzy, cebuli i grzybów z dodatkiem ostrych przypraw a wszystko przekładane tortillami własnej roboty lub dobrej jakości kupnymi a na wierzchu sos „serowy” z nerkowców i mnóstwo świeżej natki w całości dopełnione sosem pomidorowym :-)
Fasola i kukurydza są w tym przepisie z puszki, dokładnie przemyte. Taka forma bo to ma być fast food :-). Moczenie ziaren i gotowanie kukurydzy pozostawię na inną okazję.

SKŁADNIKI:


– 2 puszki czerwonej fasoli
– 1 puszka kukurydzy
– 1 czerwona cebula
– 1 biała cebula lub szalotka
– po jednej papryce: czerwonej, zielonej i żółtej
– pół kg pieczarek
– płaska łyżka wędzonej papryki w proszku
– 1 suszona papryczka chilli
– 1 łyżka oregano
– sól i pieprz do smaku
– 2 szklanki sosu pomidorowego
– paczka tortilli (u mnie zużyłem 4)
– pęczek natki z pietruszki
– 5 liści szpinaku
– na sos „serowy” – szklanka namoczonych przez 2 godziny nerkowców, szklanka wody, 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, 1 zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– papryki, grzyby i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć chwilę na suchej patelni a następnie dolać trochę wody i dusić często mieszając około 5-7 minut
– przełożyć zawartość do miski i dodać szklankę sosu pomidorowego i resztę składników prócz natki, dokładnie wymieszać
– na dno naczynia do zapiekania wylać sos i ułożyć przycięte tortille, nałożyć połowę nadzienia i znów tortillę i nadzienie
– sos „serowy” – nerkowce zmiksować z woda i płatkami, dodać czosnek oraz sól i pieprz do smaku
– sosem polać zapiekankę i wstawić do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180°C
– wyjąć i obficie posypać natką

 

6 Komentarze

  1. Ale dużoooo wyszło :) Ja robię takie danie jednogarnkowe, a dodaję na zagęszczenie moją ukochaną kaszę jaglaną albo czerwoną soczewicę :) Nie ma takiej możliwości, żeby nie smakowało każdemu :)

  2. ooo, ależ jestem głodna myśląc o tej zapiekance :) gdybym tylko w tygodniu miała więcej czasu… hmmm, muszę skombinować go trochę, bo takim przepisom trudno się oprzeć :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *