SKŁADNIKI:
Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 torebka suchych drożdży 7 g
– płaska łyżeczka soli
– 2 łyżki oliwy
– ciepła woda
Na farsz:
– 0,5 kg pieczarek
– 1 spora cebula
– 1 czerwona papryka
– spora garść rukoli
– szklanka gęstego przecieru pomidorowego
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego tymianku
WYKONANIE:
Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą, drożdżami i oliwą
– powoli dodawać ciepłą wodę w ilości by powstało miękkie elastyczne ciasto
– wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce na minimum godzinę
Farsz:
– cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Następnie dolać pół szklanki wody i dalej dusić kilka minut
– pieczarki pokroić również małą kostkę i dodać do patelni. posypać odrobiną soli. Smażyć do chwili aż składniki będą miękkie i odparuje woda
– dodać posiekaną rukolę, przyprawy i sos. Doprawić solą i pieprzem i zagotować
– ciasto wyrobić ponownie przez chwilę. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (średnica ok. 30 cm) a następnie wyłożyć farsz
– piec 20-25 minut w 210 stopniach
raczej nie, bo namięknie ciasto
Jak długo moze wytrzymać taka tarta w lodówce :)? Czy na 3 dni da rade?
zdecydowanie tak
Można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?
Nie używałem nigdy tej mąki do wypieków drożdżowych, wiec trudno mi powiedzieć
Ślinka mi cieknie, ale niestety nie mogę jeść takich mąk i drożdży. Czy mogłabym zastąpić ją jakość mąką z ciecierzycy?
Rewelacja. Kolejny przepis, który zachwycił Rodzinkę. Polecam
P.S Dodałem jeszcze suszonych pomidorów na próbę i było ok
Syn nie lubi pieczarek a je juz trzeci kawałek ��pychotka
Zrobiłam, całkiem smaczne, dzięki:) U mnie tylko ciasto za bardzo wyrosło, miałam paczkę drożdży 9g i to widać za dużo, następnym razem dam pół.
WOW! Ale to musiało być pyszne! Kuchnie włoską uwielbiam, wiec to propozycja idealna dla mnie Jesteś mistrzem!
"Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty. Następnie dolać pół szklanki i dalej dusić kilka minut" – dolać pół szklanki czego, przecieru pomidorowego, jak się domyślam? A co z resztą przecieru? W składnikach podana jest cała szklanka