WEGAŃSKIE BOUNTY
6 lutego 2016
Większość próśb, jakie dostaje szczególnie od znajomych dotyczą wegańskich wersji znanych potraw. Chyba na pierwszym miejscu są słodycze. Często nawet nie chodzi o roślinne alternatywy a zdrowsze
wersje. Jednym z takich klasyków są batony Bounty. O ile ich wnętrze w zasadzie jest wegańskie to czekolada często jest mleczna lub z dodatkiem innych składników pochodzenia zwierzęcego. Środek niestety wypełniony jest potężną ilością zwykłego cukru i dodatkami, które nie są pożądane.
wersje. Jednym z takich klasyków są batony Bounty. O ile ich wnętrze w zasadzie jest wegańskie to czekolada często jest mleczna lub z dodatkiem innych składników pochodzenia zwierzęcego. Środek niestety wypełniony jest potężną ilością zwykłego cukru i dodatkami, które nie są pożądane.
Moja wersja zawiera praktycznie sam kokos w różnej formie. Wiórki, mąka, cukier i olej. Wszystko co, najlepsze. Czekolada jest obowiązkowa i też dobrej, jakości. Na blogu pojawią się inne klasyczne batony w wegańskiej wersji i przede wszystkim zdrowszej alternatywie.
SKŁADNIKI:
Masa kokosowa:
– 3 szklanki wiórków kokosowych
– 1/4 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego
– 4 łyżki cukru kokosowego lub nierafinowanego
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 10 łyżek wody
– szczypta soli
Polewa czekoladowa:
– 2 czekolady min. 70% po 100 g
– 5 łyżek dowolnego mleka roślinnego
WYKONANIE:
Masa kokosowa:
– wiórki połączyć z olejem, mąką, wodą, cukrem i solą. Dobrze wymieszać rękoma (masa powinna lekko się zbijać)
– formę o wymiarach 20 na 20 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i mocno docisnąć,
wyrównać wierzch
wyrównać wierzch
– wstawić do zamrażarki na 2 godziny
Masa czekoladowa:
– czekoladę połamać i wraz z mlekiem rozpuścić na małym ogniu
– wyjąć masę kokosową z zamrażarki i pokroić na batony
– na stole położyć arkusz papieru i kratkę (np. z piekarnika). Na papier położyć naczynie do zbierania cieknącej czekolady (nic nie może się zmarnować)
– batony nakładać na widelec i zanurzać w czekoladzie
– układać na kratce do obcieknięcia
– przełożyć na papier do pieczenia i wstawić na 3-4 godziny do zamrażarki a następnie do lodówki.
Ścinała się, bo masa baronowa była zimna. No inaczej sie nie da
Miałam dokładnie tak samo… Ciągle mi się ścinała czekolada, pomimo tego, że grzałam ją w kąpieli wodnej. No i zdecydowanie nie wyszły takie ładne, jak tu na zdjęciach
Mąka kokosowa to w zasadzie bardziej zmielone wiórki kokosowe, dlatego myślę, że nie trzeba się jej obawiać w wersji na surowe.
Tak
Czy istnieje możliwość zrobienia batonów bounty z tego samego przepisu, który jest w cieście bounty z Twojego bloga? Pytam, ponieważ tutaj sadniki są inne (np. nie ma orzechów nerkowca…)
Przepis „wpadł mi w oko” kilka dni temu i nie dawał spokoju. Zrobiłam z połowy porcji (na wszelki wypadek, żeby nie wodzić się na pokuszenie) i batony są super. Nie miałam mąki kokosowej, więc po prostu dałam więcej wiórków i zadziałało. Miałam tylko problem z czekoladą, bo robiłam polewę z jednej, ale mimo to musiałam dać straaaaaasznie dużo mleka (ze trzy razy więcej niż w przepisie), żeby w ogóle dało się je w niej obtoczyć. Oczywiście nie ściekały, bo polewa zastygała od razu i była dość „gruba”. Masz jakiś pomysł, dlaczego tak się stało? Były pyszne, tylko niewygodnie się je obtaczało, no i nie wyglądały tak ładnie.
Nie znam jej więc trudno mi powiedzieć
Można użyć do nadzienia pasty kokosowej?
ano
facet robi te cuda?!
😀 😀 😀
Cieszę się, że smakuję
Pozdrawiam
Paweł
Zrobilam, sa super, nic dodac, nic ujac, jedynie uzylam cukru trzcinowego zamiast kokosowego, bo nie mialam
Wszyscy zachwyceni.
super na pewno wypróbuję
W tych batonach nie jest tak wyczuwalna
Mam ochotę zrobić te batony, ale nie jestem przekonana co do mąki kokosowej – czy nie jest ona mocno wyczuwalna "na surowo" ?
nie da się zamienić ale można drobno zmielić wiórki
Nie mogę się skupić na pracy, ciągle myślę o tych batonach…
A czy mąkę kokosowa można zastąpić jakąś inną?
U mnie wyszlo 30 sztuk
A przepis na ile porcji, na ile sztuk?