BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

TRUSKAWKOWA LAWA :)

Pełnia sezonu truskawek, inspiruje do wymyślania nowych deserów. Na blogu jest już sporo pomysłów z wykorzystaniem tych owoców. Połączenie roztrajdanych truskawek z nasionami chia, to strzał w dziesiątkę na szybką słodką przekąskę. Jest gęsta i bardzo smaczna. Można zapakować do słoików i zabrać do pracy, szkoły czy na piknik. Ta gęsta masa jest idealna również …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

„FUZJA SMAKÓW”

W tym zielonym żeliwnym garnku jest składnikowy misz masz. Znajdziemy w nim warzywa i przyprawy typowe dla kuchni polskiej, indyjskiej i arabskiej. Takie mieszanki dają niesamowity smak. Przenikanie się polskich młodych warzyw z marokańską harissą, kminem, kolendrą, wędzoną papryką, cynamonem i indyjskim curry z dodatkiem granatu i mleka kokosowego, to fuzja w pełnym wymiarze 🙂 …

DANIA OBIADOWE

PIZZA WEGANNONIA :)

Wiem. Nazwa jest trochę idiotyczna, ale inna nie przyszła mi do głowy 🙂 Sam się sobie dziwie, że do tej pory nie umieściłem jeszcze tego przepisu. Często pizza traktowana jest po macoszemu. Przecież to taki fast food. Nic bardziej mylnego. To jedno z najlepszych odkryć kuchni włoskiej. Szybko się robi. Składniki na ciasto i na …

BEZGLUTENOWE Sałatki ŚNIADANIA

SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKOWY SOSEM NERKOWCÓW

Młode ziemniaki najczęściej lądują u mnie w piekarniku lub w sałatce. Klasyczna sałatka ziemniaczana zawiera dodatek śmietany czasem jogurtu lub majonezu. Inne składniki to świeże ogórki i szczypiorek. Czy jest możliwa wegańska wersja tej niemieckiej sałatki? Jasne, że tak. Ugotowane młode ziemniaki z ogórkiem, dymką, kolendrą i koprem. Idealnym dodatkiem jest lekko cytrynowy sos czosnkowy …

BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

PŁYWAJĄCE WYSPY :)

Na blogu do łask wraca kasza jaglana. Połączyłem ją z wieloma składnikami by otrzymać fajny letni deser. Kasza jaglana ma tę właściwość, że z czym by ją nie połączyć, tworzy świetny smak. Kaszę połączyłem  orzechami, sezamem, wiórkami kokosowymi i czekoladą. Ze schłodzonej masy uformowałem niewielkie ciastka i zatopiłem w truskawkowym puddingu chia. Jest tu niesamowity …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO

CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ I OWOCAMI :)

Przepisów na ciasto z cukinią jest wiele. Dotyczą jednak ciast pieczonych. Ja postanowiłem, że to warzywo będzie zatopione w czekoladzie na surowo 🙂 Cukinia idealnie nadaje się na desery. W pełni sezonu zamieszczę pewien przepis na przetwory na słodko z tym warzywem. Spód ciasta to standardowo mieszanka mielonych orzechów, pestek. Całość spajają świeże truskawki, które …

BEZGLUTENOWE Pasty do pieczywa ŚNIADANIA

KOKOSOWY „TWAROŻEK” Z ZIOŁAMI I KALAREPKĄ

Podczas mojego ostatniego pobytu w POKOJACH ROŚLINNYCH, zostałem poczęstowany czymś wyjątkowym. Piotr (właściciel Pokojów), zrobił twarożek na bazie wiórków kokosowych. Do tej pory jadłem tylko „twarożki” z nerkowców i migdałów, czasem łubinu. Te serki w porównaniu z kokosowym są dość ciężkie i zbite. „Serek” kokosowy jest lekki, puszysty i nieprawdopodobnie smaczny. Piotr zaserwował go z tartą …

BEZGLUTENOWE REGIONALNA KUCHNIA POLSKA

SYROP Z KWIATÓW BZU, AKACJI, KONICZYNY, JASNOTY I MNISZKA

Każdy z tych kwiatów ma niesamowity aromat i smak. Teraz jest idealny czas na ich zbiór. Pozyskujemy je w słoneczne i suche dni. Mają wtedy najwięcej pyłku. Pamiętać trzeba by nie zrywać kwiatów z jednego zbiorowiska. Starajmy się nie karczować całego drzewa z pięknych kwiatów. Syrop można otrzymać z każdego kwiatu osobno. Jest na blogu …

DANIA OBIADOWE Zapiekanki

ZAPIEKANKA PASTERSKA Z MŁODYMI WARZYWAMI

Młode warzywa, to nie tylko wiosenna zupa czy soczyste sałatki. Idealnie nadają się do pieczenia z ziołami czy wszelkich zapiekanek. W zimę była Wegańska zapiekanka pasterska z korzeniami i bulwami. Na wiosnę muszą być młode cukinie, kabaczki, bakłażany, marchewki, cebulki i inne warzywa. Dodatek białkowy to czarna soczewica. Można użyć innej, ale te małe czarne ziarenka mają …