BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

LIBAŃSKA MUJADARRA

Można uznać to danie za tzw. kryzysowe. Nie bez powodu nazywane jest daniem arabskiej biedoty lub ubogich Palestyńczyków. Popularne w krajach arabskich. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pojawiają się już w 1226 roku i jej rodowód jest bardziej chrześcijański niż muzułmański. W Libanie pojawia się w okresie Ramadanu po zachodzie słońca. 3 proste i tanie …

Ciasta pieczone NA SŁODKO

DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

To ciasto jest propozycją dla tych, co nie lubią kleić jagodzianek. Ja czasem tam mam, że wolę ukręcić ciasto w mikserze a następnie rzucić na wierzch owoce. Po co komplikować sobie życie. Czas można wykorzystać na delektowanie się słońcem 🙂 Pamiętam jak w każde wakacje wyjeżdżałem do rodziny na wieś. Jednym z obowiązkowych punktów pobytu …

BEZGLUTENOWE Ciasta niepieczone NA SŁODKO Tarty i tartaletki

TARTA PODWÓJNIE MALINOWA

Tak wiem. Znów czekolada. Już niektórzy czytelnicy podejrzewają mnie o to, że nie mogę bez niej żyć. I to prawda 🙂 Jeśli ją połączę z truskawkami, malinami, wiśniami czy cytrusami to szaleństwa nie ma końca. Jestem przekonany, że w każdym miesiącu pojawia się coś, co z czekoladą tworzy nierozerwalne partnerstwo. Przyroda wie, co dla niej …

BEZGLUTENOWE DANIA OBIADOWE

PIECZONE PLACKI Z BOBU I ZIEMNIAKÓW

Rzadko stosuję połączenie ziemniaków ze strączkami i to błąd. To towarzystwo jest dla siebie stworzone. Słodycz ziemniaków i fasolowatych z dodatkiem aromatycznych przypraw działa cuda. Łączymy wielocukry z białkiem i to w dobrej komitywie. Mamy sezon na zielony i świeży bób. Już kilka przepisów pojawiło się na blogu (zachęcam do ich testowania) i będzie ciąg …

Ciastka NA SŁODKO

FRANCUSKIE CIACHA Z CYTRYNOWYM KREMEM Z TOFU

Roślinne wersje ciasta francuskiego są powszechnie dostępne. Czasem ich składy są dziwne, ale można też dostać te lepszej jakości. Lubię to ciasto na słodko i wytrawnie. Wszelkie wytwory szybko się robi. Kilka chwil i gotowe. Na słodko lubię w towarzystwie owoców. Najlepsze są te miękkie. Truskawki, maliny, jeżyny. Idealnie się pieką. Jeżeli współgrają ze słodkim …

DANIA OBIADOWE

FOCACCIA Z KWIATAMI CUKINII

Kwiaty cukinii to klasyka włoskiej kuchni. Faszerowane różnymi serami z dodatkiem ziół i smażone w cieście. Na blogu jest wegańska wersja w aromatycznym tofu i inne przepisy. Nie mają one określonego smaku, ale idealnie się prezentują w wielu daniach. Kwiaty kupuję w gospodarstwie Państwa Majlertów. Zawsze są świeże i pięknie rozwinięte. Dostępne przez większość sezonu letniego. …