DROŻDŻOWE Z JAGODAMI
weganon 1 lipca 2016

DSC_0015

To ciasto jest propozycją dla tych, co nie lubią kleić jagodzianek. Ja czasem tam mam, że wolę ukręcić ciasto w mikserze a następnie rzucić na wierzch owoce. Po co komplikować sobie życie. Czas można wykorzystać na delektowanie się słońcem :)

Pamiętam jak w każde wakacje wyjeżdżałem do rodziny na wieś. Jednym z obowiązkowych punktów pobytu było zbieranie jagód. Kilka godzin w lesie (czasem w towarzystwie komarów) i pełne łubianki wracały do domu. Najczęściej były pierogi. Pamiętam, że wkurzały mnie, gdy gorące jagody zalewały koszulę i sikał wszędzie sok. Smak jednak rekompensował niedogodności.

Najbardziej jednak lubię połączenie jagód z ciastem drożdżowym. Stawiam je nawet przed węgierkami czy truskawkami. Te składniki są da siebie stworzone. Gdy dodamy do tego kubek ciepłego mleka ryżowego lub orzechowego to nic więcej nie potrzeba :)

DSC_0023

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 torebka suchych drożdży 7 g
– szklanka ciepłego dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– szczypta soli
– ½ łyżeczki kurkumy
– jagody 2-3 szklanki

WYKONANIE:

– mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami, solą i kurkumą. Dodać mleko i dokładnie wyrobić kilka minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne
– ciasto włożyć do miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłem miejsce na 1,5 godziny
– ponownie wyrobić chwilę. Dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować olejem i oprószyć mąka. Włożyć ciasto. Na wierzch ułożyć grubą warstwą jagody. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut
– piec45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wystudzić i posypać nierafinowanym pudrem

DSC_0028

DSC_0005

DSC_0020

19 Komentarze

  1. Dziękuje ślicznie. Oprócz zblendowanych daktyli dodam trochę cukru. Mam nadzieje, ze ciasto urośnie

  2. Tak, choć do zaczynu proponuje łyżeczkę jednak dodać, bo drożdże muszą zacząć pracować

  3. Spokojnie do 3 dni. Samo ciasto pewnie dluzej, ale jagody tyle nie wytrzymają
    Bardzo dziękuje i pozdrawiam serdecznie :)

  4. Dzień dobry,
    proszę powiedzieć jak długo ciasto zachowuje świeżość? Zazwyczaj dodaję olej kokosowy własnie ze względu na przedłużenie świeżości – wilgotności.
    Pozdrawiam i gratuluję wspaniałego bloga i głowy pełnej nowych, pysznych pomysłów.

  5. Ciasto wyszlo dosc lepki a zrobilam wszystko zgodnie z przepisem. Czekam teraz poltorwj h i zobaczymy czy wyjdzie.

  6. szklanka mąki orkiszowej lub pszennej, pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego i 3 łyżki zimnego oleju kokosowego. Rozetrzeć w pacach i posypać ciasto :)

  7. do drożdżowego nie dodaję oleju bo nie ma sensu. Jest wystarczająco wilgotny :)

  8. bez oleju? bomba! dla mnie jeszcze tylko jakaś zdrowa kruszonka i jestem w niebie! 😀

  9. lepiej wyjdzie pół na pół gdyż pełnoziarnista jest ciężka dla drożdży

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *