KASZUBSKA POLEWKA KMINKOWA premium
Każdy z regionów Polski, ma swoje zupy. Niektóre są bardzo podobne do siebie i różnią się jednym lub kilkoma składnikami. Inne są bardzo charakterystyczne dla danych ziem. Takie zróżnicowanie warunkuje położenie geograficzne, warunki przyrodnicze czy tło historyczne. Jedne ziemie obfitowały w przeróżne składniki. Inne cierpiały na deficyty żywieniowe. Radzono sobie, jak to było możliwe. Powstawały […]
premium
WEGAŃSKI PAPRYKARZ SZCZECIŃSKI premium
Paprykarz szczeciński ma chyba więcej przeciwników niż zwolenników. Zła sławę przyniósł mu nie pierwowzór, a nieudolne podróbki, które pojawiły się po zaprzestaniu produkcji w Gryfie. Powstające w latach 90 nowe paprykarze, nie dorównywały pierwowzorowi. Paprykę pimę zastępowano zwykła. Pomidory z Węgier, tanim koncentratem. Kawałki morskich ryb, zwykłymi odpadami z przetwórstwa. Zatracono dziedzictwo kulinarne, ale nie […]
premium
DYNIOWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ I KASZĄ JAGLANĄ premium
Na temat pierogów w kuchni polskiej, powstało już wiele książek, opracowań czy artykułów. Włosi mają ravioli, Azjaci swoje przeróżne pierożki. Słowianie jeszcze inne cuda. Faszerujemy w ciasto pierogowe wszystko, co się da. Na słodko i wytrawnie. Smażone, gotowane, pieczone i parowane. Z mąk glutenowych i bezglutenowych. Małe i spore. Na każdą okazję. Na dzień powszedni, […]
premium
SZAGÓWKI KORBOLOWE premium
Ziemniaczana kuchnia to coś, co lubię najbardziej. W ramach kuchni regionalnej, pojawiło się sporo przepisów, a to nie koniec. Kluski, zupy, kotlety, placki, farsze. Ziemniaczane potrawy są tanie, proste w wykonaniu i ponadczasowe i sezonowe. Z młodych i starych bulw. Z mączystych i sałatkowych. Jedną z najbardziej znanych potraw z ziemniaków, są kopytka. Jednak nie […]
premium
PASZTECIKI NIEDRZWICKIE Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI premium
Uwielbiam połączenie ciasta drożdżowego z kiszoną kapustą i grzybami. Ten smak kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Idealnie pasuje do nich czerwony barszcz. Takie dania, robię kilka razy w roku. Szczególnie w chłodne dni. Niezwykle aromatyczne smakołyki. Paszteciki niedrzwickie to klasyk lubelski. Wytwarzane są z Niedrzwicy Dużej. Wypiekane są z ciasta drożdżowego, kiszonej kapusty, cebuli i […]
premium
POZNAŃSKIE RURY premium
Niedługo Dzień Wszystkich Świętych. Odwiedzamy groby bliskich i przyglądamy się kramom z bibelotami oraz jedzeniem. Nie chodzi mi o stoiska z grillem, chleb ze smalcem czy inne, niepasujące do tego miejsca pokarmy. Są smakołyki, które wrosły w klimat cmentarny. W Warszawie to pańska skórka i małe, nawinięte na sznurek obwarzanki. W Krakowie to miodek turecki, […]
premium
KLUSKA MIEDZIANOGÓRSKA premium
To będzie pierwsze danie regionalne, którego przygotowanie nie jest takie proste. Wymaga trochę czasu i wprawy, ale smak rekompensuje wszystko. Będzie tu połączenie kuchni włoskiej i polskiej. To dziwne połączenie. Nasza kuchnia regionalna jest często połączona z wpływami naszych bliskich sąsiadów, ale żeby Włoch. Już wyjaśniam wszystko. Kiedy Stanisław Staszic, który również był geologiem, sprowadził […]
premium
PONADREGIONALNA ZUPA DYNIOWA premium
Zupy dyniowe wracają do łask. Pikantne, na słodko, z przeróżnymi mlekami roślinnymi. W formie kremów na gęsto. Aromatyczne, idealne na jesienne chłody, poranne wzmocnienie ciała. Mało, kto wie, że zupy dyniowe są od ponad stulecia, obecne w naszej kuchni polskiej. Dynia określana jest często, jako bania lub korbol (Wielkopolska, Śląsk). W kuchni Kujaw jest podawana […]
premium
CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 1 – ULE premium
Już wiem, że podróże po Polsce, wzbogaciły mnie w odkrycie wielu wspaniałych potraw i również ludzi. Mój pobyt w Beskidzie Śląskim, jest tego przykładem. Poznałem tradycje ludowe i kulinarne tego regionu. Odwiedzałem skanseny i inne ciekawe miejsca. Wielu potraw nie próbowałem, ale nie zniechęciło mnie to, i próbuje je odtwarzać w wersjach wegańskich. Jednym z […]
premium
WEGAŃSKIE RACUCHY TUROWSKIE premium
Racuchy, zawsze będą kojarzyły mi się z dzieciństwem. Drożdżowe lub na kwaśnym mleku. Z jabłkami lub dżemem truskawkowym, czasem powidłami. Puszyste, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Obsypane pudrem i popijane mlekiem (teraz roślinnym). Uwielbiam takie dania 🙂 Racuchy turowskie są inne, niż te, które robiłem do tej pory. Ciasto przypomina te, na pączki. Farsz jest […]
premium
WEGAŃSKA „KASZANKA” premium
Nie będzie wypocin na temat nazw mięsnych dań, zastępników produktów zwierzęcych itp. dyrdymałów, bo już zwyczajnie jest to nudne. Powiedziano wiele i niektórych to mierzi, ale to ich problem. Nie mój. Tym danie pokaże Wam, że przyprawy potrafią zdziałać cuda. Coś, co niemożliwe, staje się możliwe i przekraczamy kolejne granice kuchni roślinnej. Na wczorajszych warsztatach […]
premium
24 września 2018
POWAŁKI/PERETYCZKI – ZADUSZKOWE CHLEBKI premium
Kiedy rozpoczynałem cykl regionalnej kuchni polskiej, miałem kilka celów do osiągnięcia. Przybliżenie Wam naszej regionalnej kuchni. Pokazanie, że potrawy są proste, tanie, uniwersalne. Jak wiele jest dań wegańskich, czy wegetariańskich, które można łatwo zweganizować. Chciałem również niektóre dania, ocalić od zapomnienia. Tak jest z tym przepisem. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, był znany. Dziś odszedł w […]
premium