Robimy mały przerywnik w kuchni regionalnej. Spokojnie. Przepisów polskich będzie jeszcze sporo. Powracam do moich flagowych słodkości. Tarty z czekoladą. Mogę je wcinać każdego dnia. Ograniczenia są z wiadomego powodu
Mamy już pełnie sezonu dyniowego. W tym roku o wiele wcześniej. Trzeba korzystać, bo pewnie szybko znikną. Kupujcie, pieczcie, miksujcie i zamrażajcie. Poza sezonem, jak znalazł. Do hummusów, past, zup, słodkości.
Z tą tartą miałem pewien problem, a raczej z jej kremem. Najpierw mi się zważył, potem uformował w jedną kluchę. Myślałem, że nic z tego nie będzie. Okazało się, że jeden dodatek, sprawił cuda. Powstał wybitny w smaku mus. To przykład, kiedy można zamienić porażkę w sukces. Koniecznie na wierzchu, połóżcie kwaskowe owoce. Idealne będą maliny, jeżyny, wiśnie czy borówki. Kolejna tarta na blogu. Zapraszam do biesiadowania
SKŁADNIKI:
Forma na tarte z wyjmowanym dnem o średnicy około 28 cm
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka migdałów lub orzechów
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 łyżka kakao
– 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego (użyłem z dzikiego bzu), albo dowolnego dżemu
Na masę:
– 3 łyżki masła kokosowego (użyłem TEGO)
– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 szklanka niesłodzonego mleka sojowego
– 200 g czekolady ok. 70%
– dowolny syrop do smaku lub cukier
– 1 łyżeczka cynamonu
– dowolne owoce na wierzch (maliny, borówki, jeżyny)
WYKONANIE:
Spód:
– migdały, słonecznik i wiórki zmielić np. malakserem na drobne okruszki
– dodać kakao. Wymieszać. Dodać syrop i za pomocą dłoni wyrobić masę. Powinna być jak na truflę
– dno i boki formy i wyłożyć cienko masą
Masa:
– w garnku rozgrzać ½ szklankę mleka, aż zacznie parować. Wyłączyć grzanie. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać masło kokosowe, wymieszać. Dodać mus dyniowy oraz pozostałą część mleka i dokładnie, szybko wymieszać, (jeśli masa nie jest jeszcze jednolita, to dodać trochę mleka)
– dodać cynamon i syrop do smaku
– wylać masę na spód, wyrównać wierzch, ułożyć owoce
– wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa będzie stała
Tak![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Czy masło kokosowe to to samo co pasta kokosowa? Tyle tych kokosowych produktów, że ciężko się zorientować
Wegańską margaryną
Czy mozna maslo kokosowe zastapic czyms innym? Dziekuje
Bardzo dziękuję i żaden tam Pan![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Takiej tarty jeszcze nie próbowałem, ale zapowiada się bardzo smakowicie. I jak wygląda! Bardzo lubię Pana blog i podziwiam za ciekawe pomysły.
Tsk
Czyli powinno byc kokosowe?dzieki
Prowadzi do firmy, która ma różne produkty
Mmmniam:)super przepis.Ale chyba wkradl sie blad, jest mowa o masle kokosowym ,a link prowadzi do orzechowego;)pozdr!!
Jaka piękna dekoracja tarty!! Koniecznie muszę ją zrobić. Bardzo lubię tarty i często testuję nowe smaki. Zwykle korzystam z przepisów z jakichś znanych blogów kulinarnych, np. Melvit.pl itp, ale takich tradycyjnych, regionalnych dań jeszcze nie próbowałam.
Chyba czas to zmienić bo ochota naszła mnie okropna na spróbowanie tego cuda. ![:)](https://weganon.pl/wp-includes/images/smilies/simple-smile.png)
Piękna zdrowa mandala:) taka stworzona z miłością to już wogóle cud!:)
Pozdrawiam
❤