JOGURTOWE CIASTO Z OWOCAMI
weganon 11 września 2022

DSC_0123

Pamiętam moje pierwsze ciasta. Było to przeszło 30 lat temu. To wtedy zaczynałem swoją przygodę z kuchnia i poznawałem jej tajniki. Gdy używa się jajek, masła, śmietany i mleka, ciasta najczęściej udają się bez problemu. Gdy wykluczymy je, zaczyna się niezła konfiguracja. Moje pierwsze ciasta wegańskie były porażką. To wtedy rozpoczynałem pierwsze kroki z tartami bez pieczenia, bo było łatwiej. Jednak trzeba nauczyć się piec. Nie było łatwo. Bez problemu zastępowałem mleko krowie, sojowym. Oleje roślinne, zamiast masła. Najgorzej było z jajkami, ale już wtedy zauważyłem, że dodatek jabłkowego dżemu, gotowane ziemniaki czy zmiksowana dynia, są idealne. Z czasem ciasta zaczęły wychodzić coraz lepsze. Moje ulubione to wszelkiego rodzaju brownie i blondie. Dlaczego? Bo w nich zakalce są jak najbardziej pożądane. Ciężkie, klejące i mocne w smaku. Ciasta biszkoptowe są trudniejsze w uzyskaniu w wersji wegańskiej. Nawet dodatek sody i proszku do pieczenia z octem czy sokiem z cytryny, nie zawsze daje super efekt. Ważne jest też mieszanie ciasta. Ma być szybkie i bez użycia mechanicznych urządzeń.

Jeszcze nigdy nie piekłem ciast z użyciem roślinnych jogurtów. Stosuje je do tzw. „serników” na zimno. Jednak się przełamałem i upiekłem. Ciasto wyszło super. Jest wilgotne, lekko ciężkawe, jak blondie. Do takich wypieków najlepsze są soczyste owoce, dla przełamania ciężkości. Kruszonka też robi swoje. W moim cieście użyłem ulubionego jogurtu waniliowego PLANTONA, ale myślę, że inne też dadzą radę.

DSC_0131

SKŁADNIKI:

– 300 g waniliowego jogurtu lub innego (użyłem PLANTONA z nerkowców)
– 125 ml mleka owsianego lub sojowego
– 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego + do wysmarowania formy
– 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
– 300 g mąki pszennej tortowej + do wysypania formy
– 150 g cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– maliny, borówki, porzeczki lub wiśnie na wierzch ciasta

WYKONANIE:

– dno tortownicy o średnicy około 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować olejem i wysypać mąką
– piekarnik rozgrzać do 180°C
– w misce połączyć jogurt, mleko z olejem i octem
– w drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i proszek. Wlać mieszankę jogurtu z octem, mlekiem i olejem. Wymieszać trzepaczką lub łyżką krótko, do połączenia się składników. Wylać ciasto do formy i ułożyć owoce. Można posypać kruszonką
– piec godzinę na środkowej półce. Grzenie góra/dół. Sprawdzić patyczkiem czy jest suche. Studzić przez 20 minut formie, a potem zdjąć obręcz

DSC_0140

DSC_0145

2 Komentarze

  1. Weganonie, a jeśli zamiast cukru (nie używam), chciałabym dodać syropu klonowego lub daktylowego, to wówczas zwiększyć ilość mąki?

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *