PAROWAŃCE ŻAKOWOLSKIE Z SOCZEWICĄ premium
Znane w całej Polsce. Mają niezliczone nazwy. O jakiej potrawie mowa? O parowańcach, pampuchach, kluskach na parze, kluskach na łachu, buchtach, parowcach, parzakach, pyzach drożdżowych itd. Z nadzieniem lub bez. Na słodko i wytrawnie. Z sosem, okraszone skwarami lub cebulką. Na obiad, podwieczorek czy kolację. Jako danie samodzielne lub dodatek do dania głównego. Łatwe w […]
premium
6 lutego 2019
WEGAŃSKIE RAGÙ I SELEROWE TAGLIATELLE premium
Mam trzy ulubione kuchnie. Polską, arabską i włoską. Ta ostatnia jest bardzo różnorodna i wiele w niej kuchni roślinnej. Włosi uwielbiają warzywa i chyba żadne europejskie dzieci nie znają tylu warzyw, co włoskie. Ta kuchnia dawno przekroczyła granice swojego kraju. Jest znana na całym Świecie. Jednym z klasyków jest ragù. To mięsny, gęsty sos, który […]
premium
WEGAŃSKIE BIESZCZADZKIE KNYSZE premium
Z naszą kuchnią regionalną jest tak, że część potraw otrzymaliśmy od sąsiadów. To „przekazanie” wynikało z różnych powodów. Nasi rodacy podczas zaborów, przemieszczali się na ziemie zaborcy. Bywało też tak, że Polacy musieli uciekać z przyczyn np. wojennych ze swoich terenów i zasiedlali nowe. Tak właśnie było z mieszkańcami obecnej Ukrainy, którzy w wyniku zawirowań […]
premium
KAROBOWE GOFRY premium
Czy lubicie śniadania na słodko? Ja uwielbiam i często takowe wcinam w weekendy. Wtedy mam więcej czasu na dogadzanie sobie. Placki, naleśniki czy gofry. Te ostatnie są w różnych konfiguracjach smakowych. Ciasto z dodatkami. Mus dyniowy, czekolada, kakao, mus z jabłek itd. Na wierzch owoce, serek z nerkowców, dżem czy konfitura. Same pyszności. Pewnie zastanawiacie […]
premium
MELASOWE MAKAGIGI premium
Jeśli lubicie sezamki, to makagigi też polubicie. Pyszne, słodkie, melasowe, karmelowe w smaku ciasteczka, bądź cukierki, jak kto woli. Z czego są wykonane? W oryginale z miodu, cukru, maku i wszelkich bakaliowych dodatków. To kolejny przepis z cyklu „wspomnienie dzieciństwa”. Wcinaliście takie cuda? Komu zawdzięczamy makagigi? Polskim Żydom. To oni smażyli miód z cukrem, dosypywali […]
premium
KĄKOLEWNICKIE WEGAŃSKIE RACUCHY Z MAKIEM premium
Racuchy to wspomnienie dzieciństwa. Puchate, drożdżowe, gorące, z mlekiem. Bez nadzienia lub z nadzieniem. Często z jabłkami. Posypane pudrem. Nie potrafię się nim oprzeć. Mogę wcinać bez opamiętania. Takie racuchy to jedne z naszych skarbów narodowych. Wiele z nich jest wpisana na Listę Produktów tradycyjnych. W kuchni lubelskiej, są dwa rodzaje racuchów nadziewanych. Jedne serem […]
premium
24 stycznia 2019
HISTORIA ROŚLINNEJ KUCHNI POLSKIEJ. CZ. 2 premium
Bardzo dziękuje Wam za tak liczne, miłe słowa po 1 części. Wiem, jak czekacie na ciąg dalszy. W tym ostatnim dziale, pokaże Wam, jaki wpływ na naszą kuchnie miały zabory, kiedy nastąpił rozwój piśmiennictwa kulinarnego. Jakie warzywa i owoce święciły triumfy, kiedy Polski nie było na mapach Świata i kiedy ponownie powróciła. Co możemy zarzucić, […]
premium
23 stycznia 2019
HISTORIA ROŚLINNEJ KUCHNI POLSKIEJ. CZ. 1. premium
Moja fascynacją kuchnią regionalną nie ma końca. Poznaje nowe produkty, smaki, przepisy. Przeglądam stare książki kucharskie, wertuje gazety i przeprowadzam fascynujące rozmowy z Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich. Odkrywam zapomniane i nowe. W każdym przepisie, przedstawiam Wam historię powstania potrawy, czy skąd się wzięła w naszej kulturze kulinarnej. Część przepisów jest roślinna w 100%, inne […]
premium
WEGAŃSKIE „BITKI” Z SOSEM GRZYBOWYM premium
Są potrawy, które przywołują wspomnienia, które uwielbiamy, za którymi tęsknimy. Wiele z nich odchodzi w zapomnienie, kiedy zmieniamy swój styl życia, a dokładniej sposób odżywiania. Wtedy chętnie sięgnęlibyśmy po coś, co pamiętamy, szczególnie z lat dzieciństwa. Często są to domowe obiady u mamy lub babci. Niedzielne biesiadowania. Jakie są dla Was takie potrawy? W moim […]
premium
14 stycznia 2019
ROGALIKI RÓŻANO-MIGDAŁOWE premium
Uwielbiam kruche ciasto. Mogę je wcinać bez opamiętania. Oczywiście hamuję się, ale nie jest łatwo. Ciasteczka, ciasta, rogaliki itd. Kiedyś używałem oleju kokosowego lub innego roślinnego. Nie było źle, ale ciasto było zbyt twarde i trudne do formowania. Zdecydowanie wolę wegańskie margaryny, a szczególnie BioAlsan. Zawiera olej palmowy, który pozyskiwany jest w ekologicznych plantacji, które […]
premium
MAZOWIECKIE/PODLASKIE PIEROGI „SZLACHCICE” premium
Najliczniejszą grupą reprezentującą przepisy regionalne, są pierogi. W każdej części kraju są w różnych konfiguracjach smakowych. Farsz często jest uwarunkowany tym, co w danym regionie rośnie, czego jest najwięcej i decyduje również cena. Przez kilkaset lat były podstawą wyżywienia biedoty i magnaterii. Ratowały od głodu, dawały siłę do pracy na roli, od święta i na […]
premium
ZIELONE CHINKALI Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI premium
Chinkali czy chaczapuri to esencja kuchni gruzińskiej. Pełnej aromatycznych składników. Kolendra, granaty, bakłażany, orzechy, papryka to tylko niektóre sztandarowe ingrediencje. To kuchnia kolorowa, smaczna i coraz bardziej popularna w naszym kraju. Jak grzyby po deszczu, wyrastają kolejne piekarnie gruzińskie. Mają przeróżne pieczywa i inne pyszne dania. Część z nich jest wegańska. Chinkali to rodzaj pierożków, […]
premium