KUJAWSKIE PIERNIKI Z ZIEMNIAKAMI
weganon 18 grudnia 2022

DSC_0032

Dziś na blogu mam małe święto. Oto przepis na kujawskie pierniki z ziemniakami i jest to 1300 przepis na blogu. Kto by pomyślał, że aż tyle przepisów stworze przez prawie 8 lat 😊
Wracamy jednak do pierników. To już u mnie tradycja, że każdego roku prezentuje Wam kolejne regionalne pierniki. W tym roku zabieram Was do Bronisławia w powiecie radziejowskim na Kujawach. Panie z KGW z Bronisławia to prawdziwe rekordzistki. Pani Anna Patyk wpisała na Listę Produktów Tradycyjnych, prawie 30 przeróżnych przepisów. Między innymi pierniki z ziemniakami. Dlaczego taki dodatek do ciasta? Ziemniaki nadają miękkość i długą świeżość ciastkom. Są od razu miękkie i przechowywane w zamkniętych pojemnikach, tą miękkość utrzymują. Są niesamowite w smaku. W oryginale dodaje się jajko, masło i miód. Ja pominąłem jako, a masło zastąpiłem margaryną. Jeśli chodzi o miód, to dodałem mniszka bronisławskiego, czyli regionalnego syropu z mniszka lekarskiego, który dostałem od Pań z KGW Bronisław. Pierniki z ziemniakami w Bronisławiu, wypiekane są niemal od 70 lat. Z resztą ziemniaki dodawane są również do sernika świątecznego i pączków. Dodatek warzyw do wypieków, jak widać nie jest wymysłem naszych czasów. To wieloletnia tradycja. Oryginalnie pierniki ziemniaczane, są pokrywane lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny. Ja zrobiłem również lukier z dodatkiem soku z buraka, naparu z klitorii i szafranu. Ten przepis jest idealny dla tych, którzy chcą upiec miękkie pierniki na ostatnią chwile.

DSC_0004

SKŁADNIKI:

– 300 g ziemniaków (3 średnie)
– 600 g mąki uniwersalnej
– 150 g margaryny
– 250 g syropu z mniszka lekarskiego
– 150 g cukru drobnego
– 2 łyżeczki sody
– 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżka kakao

WYKONANIE:

– ziemniaki ugotować w wodzie bez soli. Odcedzić i dokładnie utłuc tłuczkiem
– do garnka włożyć margarynę, syrop z mniszka i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia margaryny i cukru. Nie gotować. Odstawić do wystudzenia. Dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem
– mąkę wymieszać z przyprawą piernikową, cynamonem, kakao i sodą. Wlać płynne składniki i zagnieść jednolite ciasto
– odrywać kawałki ciasta i wałkować na blacie podsypanym mąką na grubość kilku mm. Wykrawać dowolne kształty
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C, grzanie góra/dół. Środkowa półka. Piec aż ciastka będą lekko rumiane (około 10 minut). Po wystudzeniu polukrować. Przechowywać w zamkniętym pojemniku

DSC_0054

DSC_0047

DSC_0020

DSC_0040

9 Komentarze

  1. Właśnie zagniotłam ciasto na te pierniczki. Ja wiem, to nie święta, no ale kto powiedział, że trzeba się trzymać ram kalendarzowych i foremek świątecznych!
    Urzekła mnie ich prostota.
    Proporcje są idealne – ciasto wychodzi za każdym razem (robię już po raz drugi)
    Bardzo dziękuję za ten przepis!

  2. Przepis świetny! Zrobiłam na święta i były hitem w rodzinie, większość zniknęła jeszcze przed wigilią:) Super łatwo się robi, w smaku pyszne, a dodatek ziemniaków nadaje idealną konsystencję – są od razu miękkie w środku, ale nie rozpadają się ani nie kruszą po upieczeniu. Jedyne co zmieniłam, to dodałam trochę więcej cukru i przyprawy piernikowej, plus z braku syropu z mniszka dałam syrop klonowy, ale to już kwestia indywidualna. Dziękuję pięknie autorowi:)

  3. Witam, chciałabym zrobić z masłem, miodem oraz jajkiem. Czy można prosić o podanie ile jest w oryginalnym przepisie masła, miodu i jajek?

  4. Może być syrop buraczany lub daktylowy i z agawy. Lukry robię z cukru pudru z dodatkami barwnych cieczy – sok z buraka, napar z kwiatów klitorii (niebieski), z szafranu (żółty), sok z cytryny (biały), zielony to np. zmiksowany szpinak i mięta (odcedzić przez gęstą gazę), brązowe (czekoladowe)-kakao z wodą

  5. Jak zrobić takie piękne kolory i co zamiast syropu z mnszka? Tylko nie pisz, że miód xd

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *