CIASTECZKA CIESZYŃSKIE. CZ. 14 – MIGDAŁKI
weganon 17 grudnia 2022

DSC_0007

Kolejne ciasteczka cieszyńskie. Tym razem migdałki, czyli poduszeczkowate ciastka z migdałem na wierzchu. W masie również są migdały, ale w formie mielonej. Z tej masy można przygotować również inne kształty, jednak najpopularniejsze są te, które prezentuje. Ważne jest by migdał był wciśnięty dość głęboko, by po upieczeniu nie odklejał się od ciasta. Gdyby tak się stało, to można go przymocować cytrynowym lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Już jutro kolejny regionalny przepis, ale wybierzemy się na Kujawy.

DSC_0029

SKŁADNIKI:

– 200 g migdałów ze skórką + do ozdoby
– 300 g mąki poznańskiej
– 150 g margaryny
– 2 łyżki gęstej roślinnej śmietany (użyłem 18% PLANTONA)
– 80 g cukru pudru
– 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

WYKONANIE:

– miękką margarynę zmiksować z cukrem pudrem, a następnie ze śmietaną i ekstraktem migdałowym
– migdały zmielić prawię na mąkę za pomocą np. malaksera. Wymieszać z mąką i dodać do margaryny z pudrem, śmietaną i ekstraktem. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Nie powinno kleić się do dłoni
– wstawić do lodówki na godzinę
– odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Utoczyć kulkę i spłaszczyć lekko w dłoni. Wcisnąć głęboko migdała, ale tak, by było go widać
– układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C, grzanie góra/dół. Środkowa półka. Piec aż ciastka będą lekko rumiane (około 10-15 minut)

DSC_0012

DSC_0020

DSC_0016

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *