Za każdym razem, kiedy stosuje mąki bezglutenowe, jestem pełen obaw. Co wyjdzie. Czy będzie smaczne? Czy nie wyjdzie gniot lub rozpadające się ciasto. Te maki lubią sprawiać psikusa i zawsze jest problem z ilością dodawanych płynów.
Tak było i przy tym cieście. W jednym z dyskontów dostępna jest mąką z grochu żółtego i zielonego. Kojarzą się raczej z daniami wytrawnymi. Używam ich do zagęszczania zup czy sosów. Nigdy do słodkich wypieków. Padło na brownie. To ciasto, gdzie kakao i przyprawy, maskują smaki mąk ze strączków. Obawy były niepotrzebne. W ogóle nie czuć smaku maki a nawet jest ona lekko słodka, więc dodaje swojego charakteru.
W głowie mam już kilka innych przepisów z zastosowaniem tych mąk. Nie bójcie się eksperymentować, bo smaki potrafią nas zaskakiwać. Często pozytywnie
SKŁADNIKI:
– 2 dojrzałe banany
– 1 szklanka mleka sojowego lub innego
– skórka i sok z 1 cytryny
– ½ szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub ryżowego
– 2 szklanki mąki grochowej
– 1 szklanka cukru nierafinowanego (u mnie kokosowy)
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 1 szklanka kakao
– ½ kg śliwek węgierek (użyłem mrożonych)
– ewentualnie polewa czekoladowa (3/4 szklanki mleka sojowego + 200 g czekolady)
WYKONANIE:
– w misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, pokrojone w kostkę w śliwki i kakao
– w drugiej zmiksować banana, mleko, cukier, olej, skórkę i sok z cytryny. Wlać do suchych i dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wyrównać wierzch
– piec w 175°C przez 45-50 minut. Środkowa półka, góra/dół
– po wystudzeniu polać polewą czekoladową i ozdobić dowolnie
Np musem jabłkowym, marchewkowym lub dyniowym
Hej! Czym moge zastapic banana? Moj syn jest na niego uczulony….
Tez mam ten problem
Np daktyli
Czego mogę użyć zamiast śliwek? W Irlandii ciężko dostępne.
Jeszcze nie wypróbowałam, ale kocham cie za ten przepis, bo w szale zakupów chwyciłam taką mąkę w lidlu i teraz zachodzę w głowę co z nią zrobić 😀