Powracam do Was w Nowym Roku 2023. Obiecuje więcej przepisów. Szczególnie tych regionalnych. Mam ich całkiem sporo i to z każdego regionu. Moje wyprawy po Polsce obfitują z poszukiwaniu naszych skarbów kulinarnych. Dziś zabieram Was do województwa świętokrzyskiego, by poznać niezwykle interesujący wypiek. To chyba moja pierwsza słodkość. Na którą tak długo musiałem czekać 😊
Placek spod kamienia to ciasto, które jest wypiekane od ponad 100 lat. Popularne jest najbardziej w miejscowości Bodzentyn i okolicach. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto po przygotowaniu jest obciążane deską, a następnie kamieniami. Upieczone placki ciasta, przekłada się śmietaną. By zmiękły od śmietany, właśnie muszą być obciążone. Obowiązkowo stosowano płaskie kamienie, by nacisk był równomierny. Tak przygotowany wypiek odkładano w chłodne miejsce od 2 do 4 dni. Tyle czasu jest potrzeba wszystkie warstwy przeszły smakiem i odpowiednio zmiękły. Następnie brzegi ciasta się wyrównuje poprzez odcinanie nożem końców. Te skrawki kruszy się i posypuje wierzch ciasta, który wcześniej smaruje się śmietaną. Placki ciasta mają marmurkową strukturę, a to dzięki dodatkowi kakao. Ciasto wypiekane jest na przeróżne świąteczne okazje. Szczególnie na Wielkanoc.
By przygotować wersję wegańską, należy użyć roślinnej śmietanki. Na rynku znajdziecie wiele alternatyw śmietany z mleka krowiego. Próbowałem wielu, ale jedna okazała się na tyle idealna, by ją zastosować w tym wypieku. To śmietanka 15%, choć lepsza jednak będzie 18% firmy PLANTON. Ma odpowiednią gęstość i przede wszystkim smak, który zbliżony jest do śmietany z mleka krowiego. Uprzedzę pytanie, czy można użyć ubitego mleka kokosowego. Niestety nie nadaje się. Podczas chłodzenia ciasta, warstwa bardzo twardnieje i nie nasącza odpowiednio placków. Mam zasadę, że nie polecam produktów, które mi nie smakują czy nie spełniają moich oczekiwań. Śmietanka PLANTONA wielokrotnie mnie nie zawiodła. Jest idealna do kruchych ciast czy kremów. Placek spod kamienia, to wykorzystanie śmietanki do kwadratu. Jest w plackach ciasta i kremie.
SKŁADNIKI:
Ciasto na placki:
– 250 g roślinnej śmietanki 15 lub 18% (najlepsza będzie 18%) PLANTON
– 100 g drobnego cukru
– 1 łyżeczka sody
– 400 g mąki pszennej tortowej
– 2 łyżeczki kakao
Śmietanka do przełożenia placków:
– 450 g roślinnej śmietanki 15 lub 18% (najlepsza będzie 18%) PLANTON
– 100 g drobnego cukru
Śmietanka na wierzch:
– 200 g roślinnej śmietanki 15 lub 18% (najlepsza będzie 18%) PLANTON
– 50 g drobnego cukru
WYKONANIE:
Ciasto na placki:
– śmietankę zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z sodą
– do mąki dodać śmietankę i zagnieść jednolite i twardawe ciasto. Podzielić je na 4 równe części. 3 części odkładamy, a do 4 dodajemy kakao i zagniatamy ponownie. Ciasto kakaowe dzielimy na 3 równe części. W ten sposób mamy 3 części ciasta jasnego i 3 części ciasta kakaowego
– Bierzemy 1 ciasto jasne i lekko rozwałkujemy. Układamy na jego powierzchni 1 ciasto kakaowe i wałkujemy na wymiary około 20 na 25 cm. Tak samo postępujemy z 2 i 3 częścią ciasta jasnego i kakaowego
– każdy placek pieczemy osobno. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180°C.
Śmietanka do przełożenia placków:
– śmietankę zmiksować z cukrem i podzielić na połowę
– układamy 1 placek na blaszce do pieczenia, która ma rozmiar placków. Zapobiegnie to wypływania śmietanki, smarujemy 1 częścią śmietany, pamiętając o pozostawieniu około cm od brzegu bez śmietanki. Wypełni się ta przestrzeń po obciążeniu. Układamy 2 placek i smarujemy resztą śmietanki, a następnie układamy 3 placek. Na wierzch kładziemy np. deskę do krojenia, która obciążamy płaskim kamieniem lub dużą i grubą książką. Nie przejmujcie się, jeśli część śmietanki wypłynie. Po 3-4 dniach można ją zebrać z formy i nałożyć na wierzch ciasta
– całość wstawiamy na 3-4 dni do lodówki
Śmietana na wierzch:
– wyjmujemy ciasto z lodówki i ostrym nożem odcinamy nierówności boków. Kruszymy je
– ciasto pokroić na niewielkie kwadraty. Można również w grubsze plastry
– śmietankę zmiksować z cukrem i położyć na wierzch ciasta, a następnie obsypać okruchami z odciętych boków
O …. jajaj! Takie pyszniaste się zanosi, a mnie ani pszennej mąki, ani cukru jeść nie wolno ;(
To chociaż popatrzę na te zdjęcia
Smacznego wszystkim!
Proszę nie wprowadzać czytelników w błąd, tylko przyznać się, że nie potrafiła pani zrobić tak prostego ciasta. Nie wiem, jakim cudem śmietanka 18% mogła być rzadka, jak po włożeniu w nią łyżki, stoi na sztorc, co widać nawet na nagranym przeze mnie filmie w rolce na insta, gdzie jest na tyle gęsta, że można wyciskać ją przez szprycę.
Przed chwilą zrobiłam to ciasto zgodnie z przepisem ze śmietanką Planton 18%. Moim zdaniem strata czasu i pieniędzy. Śmietane do przełożenia placków ubijałam z cukrem ale ile czasu by ją ubijać nadal była na tyle rzadka, że po obciążeniu ciasta większość wypłynęła bokami. Piekę ciasta od lat i teraz wiem, że z tych składników i wg tego przepisu nie wyjdzie taki efekt jak na zdjęciu. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.
Pysznie i roślinnie! <3