CZEKOLADOWE RISOTTO Z OWOCAMI
weganon 3 sierpnia 2016

 

DSC_0027

Nie jest to zwykły ryż na mleku ani klasyczne risotto. Po pierwsze użyłem arborio zamiast zwykłego ryżu. Po drugie rzadko pojawiają się słodkie wersje włoskiego klasyku a po trzecie przygotowanie jest typowe dla risotto.

Powoli gotowane małe owalne ziarenka w mleku z orzechów laskowych (można użyć dowolnego mleka roślinnego). Porcjami dodawany płyn. Na koniec najlepsza czekolada, cynamon i soczyste sezonowe owoce.

Najlepiej na ciepło. Po schłodzeniu masa robi się zbita (fajne trufle z niej wychodzą). Idealne śniadanie na słodko :)

DSC_0040

SKŁADNIKI:

– pół szklanki ryżu arborio
– 1,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 3-4 kostki czekolady 70%
– syrop z agawy, klonowy lub daktylowy do smaku
– łyżeczka cynamonu
– maliny, borówki, agrest, orzechy laskowe

WYKONANIE:

– ryż włożyć do garnka i dodać ½ szklankę mleka i zagotować. Mieszać często aż płyn się wchłonie. Postępować tak samo z resztą mleka
– dodać czekoladę, cynamon i syrop do smaku. Jeżeli lubicie bardziej wodniste to można dodać jeszcze mleka
– włożyć do miski. Dodać owoce i orzechy

DSC_0048

DSC_0041

DSC_0049

5 Komentarze

  1. W Szwecji tradycjonalny wigilijny risgrynsgröt jest podobnie gotowany. Napierw z mala ilosca wody a potem z mlekiem (uzywam sojowe na neutralny smak) i calym cynamonem. Przy serwowaniu posypuje sie cukrem i mielonym cynamonem.
    Ten czekoladowy risotto wyglada bardzo pyszny, bedzie w tygodniu gotowany :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *