BEZGLUTENOWE NALEŚNIKI Z CIECIERZYCY + TWAROŻEK JAGODOWY
weganon 2 sierpnia 2016

DSC_0003

Czy robię bezglutenowe naleśniki? Pewnie, że tak. Częściej by wypróbować nowe smaki i przetestować mąki inne niż pszenna czy orkiszowa. Zawsze mam mieszane uczucia, co do ich smaku czy konsystencji. Jednak znalazłem na nie swój sposób.

Po pierwsze dobra patelnia. Wypróbowałem kilka i teflon z powłoką tytanową wypadł najlepiej. Naleśniki nie przywierają, ładnie się przewracają, nie wymagają dużej ilości tłuszczu. Po drugie dodatek mąki ziemniaczanej. Znacznie ułatwia produkcję placków. Są elastyczne i również nie przywierają. Po trzecie ilości składników. Mąka : mąka ziemniaczana : płyn (1 : 0,5 : 2). I na koniec czas. Zawsze po zrobieniu masy pozostawiam ją na minimum godzinę. Mąki pęcznieją chłonąc płyn (czasem trzeba dodać jeszcze trochę płynu).

Ten przepis jest na bazie mąki z ciecierzycy. Uwielbiam ją. Ma duże ilości białka i smakuje zarówno wytrawnie jak i na słodko (tu z twarożkiem jagodowym). Jedyna sugestia to najlepsze wychodzą z mąki BESAN. Jest najlepiej zmieloną mąką z tych strączków.

DSC_0015

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka mąki z ciecierzycy typu BESAN
– ½ szklanki mąki ziemniaczanej
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– szczypta soli
– olej do smażenia

WYKONANIE:

– suche składniki wymieszać w misce trzepaczką (w ten sposób napowietrzamy składniki)
– dodać mleko i dokładnie wymieszać by nie było grudek
– masę odstawić na minimum godzinę
– ponownie dokładnie wymieszać masę i ewentualnie dodać płynu
– smażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoto
– podawać z ulubionymi konfiturami lub tak jak w tym przypadku z twarożkiem jagodowym

DSC_0008

DSC_0005

DSC_0002

13 Komentarze

  1. Niestety tak jest z naleśnikami z mąk bezglutenowych. Szybko wysychają i stają się trochę deskowate

  2. Świetny przepis na wegańskie, bezglutenowe naleśniki. Najlepszy jaki do tej pory wypróbowałam. Do tego można smażyć bez tłuszczu, bo ani nie przywierają do patelni, ani się nie rozpadają, a smakują dobrze i na słodko, i na słono. Szkoda tylko, że na drugi dzień już nie są takie smaczne.

  3. Naleśniki zrobione, są pyszne. To moje pierwsze z mąki z ciecierzycy. Uwielbiam Twoje przepisy :)

  4. Naleśniki wyszły pierwsza klasa, a twarożek przepyszny :) już nie mogę się doczekać dzisiejszego obiadu :))))
    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)))

  5. Specjalnie wczoraj poszłam na ryneczek po jagody, żeby zrobić wg Twojego przepisu twarożek i miałam smażyć pszenne naleśniki, ale skoro zamieściłeś przepis na naleśniki z ciecierzycy, to na pewno je dziś wypróbuję :) Weganonie, chylę czoła przed Twoim blogiem, jestem wierną fanką Twoich przepisów i zdjęć :))) pozdrawiam :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *