Zapiekanka pasterska jest bardzo znanym daniem angielskim ( Shepherd’s pie). Klasycznie to mięso mielone przykryte ziemniakami. Ja z oczywistych powodów zamieniłem mięso na warzywa i grzyby.
Dolną warstwę stanowi soczewica, podgrzybki, marchew, czerwona cebula, pory, pietruszka i topinambur.
Warstwa górna to puree ziemniaczano-brukselkowe z dymką. Zapiekanka jest bardzo syta i idealna na zimowe dni (choć za oknem raczej wiosennie).
SKŁADNIKI:
– pół szklanki soczewicy
– 3 spore marchewki
– 1 pietruszka
– 1 por
– 2 czerwone cebule
– 200 g podgrzybków lub innych grzybów
– 10 małych brukselek
– 3 bulwy topinamburu
– 5 dużych ziemniaków
– pęczek dymki
– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
– 1 łyżka skrobi kukurydzianej
– wędzona papryka w proszku do posypania wierzchu
– łyżeczka kminku, oregano, majeranku i tymianku
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– do garnka wkładamy soczewicę, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulę, pora w talarkach, rozmrożone grzyby i topinambur oraz ziemniaki i brukselkę. Całość gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 min.)
– Ugotowane warzywa odcedzamy na sitku, Oddzielamy ziemniaki i brukselkę i doprawiamy ziołami, sola i pieprzem. masę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
– ziemniaki i brukselkę rozdrabniamy i robimy puree, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek mleka roślinnego dla rozrzedzenia masy oraz posiekaną dymkę. Masę kładziemy na wierzch masy warzywno-grzybowej. Zdobimy widelcem, posypujemy papryką i kminkiem
– pieczemy 40 min. w temperaturze 200°C (do przyrumienienia ziemniaków)
– fajnym dodatkiem jest surówka z kiszonej kapusty, cebuli, marchwi i jabłka.
My dzis na obiad bedziemy robic 😉 mam nadzieje ze dodatek szpinaku bedzie pasowal bo lubimy szpinak w kazdej postaci wiec juz sie nie mozeny doczekac. Dziekuje za smaczny przepis
No tak, ale nie zostalo uwzglednione ich uzycie w przepisie
To wegańskie substytuty jajek. Doskonale wiążą składniki. Można też użyć maki owsianej w proporcji 5 płaskich łyżek maki + 10 łyżek wody = 3 jajka
a siemię i skrobia to po co?
Bardzo pożywna. Wystarczy kawałek i na kilka godzin spokój
i jaka pożywna!