Krokiety wykonane z naleśników z pełnoziarnistej mąki orkiszowej a jako nadzienie posłużyła soczewica zmieszana z kaszą jaglaną czyli nic skomplikowanego. Naleśniki po zawinięciu nadzienia panierowałem w sezamie.
Barszcz czerwony przygotowałem z pieczonych buraków, które zmiksowałem na lekki krem z dodatkiem przypraw.
SKŁADNIKI:
Na naleśniki
– szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub innej mąki
– pół łyżeczki soli
– woda lub mleko roślinne
– 1 łyżka oleju
Na nadzienie:
– szklanka dowolnej soczewicy
– 100 g kaszy jaglanej
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki dowolnych otrębów
– sezam do panierowania
Na barszcz:
– 6 małych okrągłych lub 3 spore podłużne buraki
– 2 jabłka (u mnie antonówka)
– woda
– łyżeczka majeranku
– sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
– naleśniki – połączyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta, smażyć cienkie naleśniki, odstawić na wystudzenia
– nadzienie – soczewice i kaszę jaglaną ugotować w wodzie do miękkości, wystudzić i zmiksować blenderem na gładko, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– kłaść nadzienie na naleśnik i zawijać w formie krokieta (w przypadku mąki orkiszowej pełnoziarnistej naleśniki mogą pękać), smarować wierzch wodą i panierować sezamem
– smażyć na lekko rumiano
– barszcz – buraki i jabłka zawinąć każdy osobno w folię stroną matową na zewnątrz (jest to ważne bo wtedy buraki i jabłka szybko się nam upieką a nie będą trzymały ciepło), po upieczeniu buraki i jabłka zmiksować blenderem i dodać taka ilość wody bo otrzymać konsystencje lekkiego kremu, doprawić i zagotować
Do farszu
A otręby? Do panierki?
wszystko zależy od wilgotności mąki. Nie da się tak precyzyjnie określić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Ile wody/mleka trzeba dodać do ciasta naleśnikowego?
Przepis super! Farsz wzbogacilam podsmazona cebulka i nie moglam przestac kosztowac 😀 Nalesniki nie pekaja jak zawijamy je suchsza strona do srodka
Ja tez lubię z kapusta i grzybami ale postanowiłem spróbować czegoś innego. Masz wiadomość na mailu
naprawdę?! <3 uwielbiam krokiety często jadłam te z kapustą i grzybami, ale ta wersja jeszcze bardziej mi się podoba jak Ty to robisz, że zawsze trafiasz w moje kubki smakowe? 😀 mogłabym z Tobą jadać dzień w dzień 😀