ORKISZOWE KROKIETY Z SOCZEWICĄ, KASZĄ JAGLANĄ I KREMOWY BARSZCZ CZERWONY Z ANTONÓWKĄ
weganon 6 marca 2015

 

Chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby barszczu z krokietami. Co do krokietów to są oczywiście różne preferencję ale każdy je to co lubi.
Krokiety wykonane z naleśników z pełnoziarnistej mąki orkiszowej a jako nadzienie posłużyła soczewica zmieszana z kaszą jaglaną czyli nic skomplikowanego. Naleśniki po zawinięciu nadzienia panierowałem w sezamie.
Barszcz czerwony przygotowałem z pieczonych buraków, które zmiksowałem na lekki krem z dodatkiem przypraw.

SKŁADNIKI:


Na naleśniki
– szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub innej mąki
– pół łyżeczki soli
– woda lub mleko roślinne
– 1 łyżka oleju


Na nadzienie:
– szklanka dowolnej soczewicy
– 100 g kaszy jaglanej
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżeczka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki dowolnych otrębów
– sezam do panierowania


Na barszcz:
– 6 małych okrągłych lub 3 spore podłużne buraki
– 2 jabłka (u mnie antonówka)
– woda
– łyżeczka majeranku
– sól i pieprz do smaku


WYKONANIE:


– naleśniki – połączyć wszystkie składniki i dokładnie zmiksować do otrzymania gładkiego ciasta, smażyć cienkie naleśniki, odstawić na wystudzenia
– nadzienie – soczewice i kaszę jaglaną ugotować w wodzie do miękkości, wystudzić i zmiksować blenderem na gładko, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– kłaść nadzienie na naleśnik i zawijać w formie krokieta (w przypadku mąki orkiszowej pełnoziarnistej naleśniki mogą pękać), smarować wierzch wodą i panierować sezamem
– smażyć na lekko rumiano
– barszcz – buraki i jabłka zawinąć każdy osobno w folię stroną matową na zewnątrz (jest to ważne bo wtedy buraki i jabłka szybko się nam upieką a nie będą trzymały ciepło), po upieczeniu buraki i jabłka zmiksować blenderem i dodać taka ilość wody bo otrzymać konsystencje lekkiego kremu, doprawić i zagotować

7 Komentarze

  1. wszystko zależy od wilgotności mąki. Nie da się tak precyzyjnie określić. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany

  2. Przepis super! Farsz wzbogacilam podsmazona cebulka i nie moglam przestac kosztowac 😀 Nalesniki nie pekaja jak zawijamy je suchsza strona do srodka :)

  3. naprawdę?! <3 uwielbiam krokiety :) często jadłam te z kapustą i grzybami, ale ta wersja jeszcze bardziej mi się podoba :) jak Ty to robisz, że zawsze trafiasz w moje kubki smakowe? 😀 mogłabym z Tobą jadać dzień w dzień 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *