AMARANTUSANKA Z OWOCAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM CHIA
5 marca 2015
Prosta propozycja na śniadanie lub kolacje. Skoro jest owsianka, jaglanka to czemu ma nie być amarantusanka
Amarantus ekspandowany zmieszany z mlekiem migdałowym lub innym roślinnym, owocami, orzechami i nasionami chia w formie czekoladowego kremu. Całość lekko dosłodzona syropem z agawy lub klonowym choć nie za dużo bo amarantus i owoce mają swoją słodycz.
Amarantus ekspandowany zmieszany z mlekiem migdałowym lub innym roślinnym, owocami, orzechami i nasionami chia w formie czekoladowego kremu. Całość lekko dosłodzona syropem z agawy lub klonowym choć nie za dużo bo amarantus i owoce mają swoją słodycz.
SKŁADNIKI:
– pół szklanki amarantusa ekspandowanego
– szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego
– owoce wszelakie
– orzechy, migdały
– 1 łyżka nasion chia
– 1 łyżka kakao
– coś do posłodzenia (np. syrop z agawy, klonowy)
WYKONANIE:
– nasiona chia zalać połową szklanki mleka wymieszanego z kakao i syropem, odstawić na godzinę do napęcznienia
– resztą mleka zalać amarantusa, dodać słodziwo i wymieszać
– na wierzch ułożyć owoce, orzechy i krem chia i gotowe
Ja już nie mogę się doczekać naszych rodzimych kolorowych owoców jagodowych
te kolory – aż chce się żyć! 😀 do tego pomysł na śniadanie pełne zdrowia i smaku