Czasem bywa tak, że piekę 2-3 dynie, miksuje na mus i chowam do lodówki. Potem zastanawiam się, co zrobić. Pomysły są przeróżne. Dania wytrawne i na słodko. Proste i wymagające pracy. Na obiad, podwieczorek, śniadanie, kolacje itd. Czasem zastanawiam się, czy braknie mi pomysłów na dyniowe przepisy. Spokojnie. Nieprędko to nastąpi
Ten przepis powstał, jako zero waste, ale również jako wspomnienie kuchni moich przodków z Kresów Wschodnich. Ziemniaki pozostałe z obiadu, zalegający w lodówce mus dyniowy. Z tych składników, powstała ostatnio babka. Dziś czas na faszerowane kotlety. W tym daniu są wszystkie, moje ulubione składniki. Ziemniaki, dynia, soczewica i grzyby. Esencja jesiennych klimatów. Jest prosto, a wyjątkowo smacznie. Takie kotlety możecie podawać również z sosem pomidorowym. Zrobiłem 8 wielkich kotleciorów. Wystarczy jeden, by się porządnie najeść. Zamiast soczewicy, możecie użyć drobno siekanych i usmażonych grzybów. Farsz powinien być charakterny w smaku. Masa ziemniaczano-dyniowa jest delikatna w smaku. Idealny niedzielny obiad. Życzę smacznego i dziękuję babci za kolejny przepis z jej rodzinnego Lwowa.
SKŁADNIKI:
– około 1 kg mączystych ziemniaków
– 1 szklanka musu dyniowego
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 3 spore cebule
– 1 łyżka majeranku
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– sól i pieprz do smaku
– 3 liście laurowe
WYKONANIE:
– ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i dokładnie utłuc z musem dyniowym. Wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości, dokładnie odcedzić i zmiksować jeszcze ciepłą
– cebulę pokroić w drobną kostkę. Zrumienić z liśćmi laurowymi, majerankiem i sporą szczyptą soli. Wyjąć liście
– 1/3 usmażonej cebuli dodać do masy ziemniaczano-dyniowej. Dodać mąkę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać
– resztę cebuli dodać do zmiksowanej soczewicy. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– nabierać masę, formować duże placki w wilgotnej dłoni, nakładać farsz i dokładnie sklejać. Wyrównać palcem wszelkie spękania
– smażyć na oleju z obu stron na rumiano
– podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym
Super
Zrobione, zjedzone. Smakowało również Włochom
Właśnie zjedliśmy z sosem grzybowym. Mąż zachwycony. Zrobiłam całą porcję wiec na kolacje będzie to samo 😀
Dziękuje i pozdrawiam
Raczej tak
Czy te kotlety nadają się do mrożenia?
Wspaniale
Z przyjemnością robiłam to danie i właśnie jem z niewegańskim sosem grzybowym i zieloną fasolką i jestem totalnie zajarana, że rzuciłam mięso! Pycha
Bardzo się cieszę, że tak smakuje Bardzo dziękuję za miłe słowa
Genialny przepis i wszystkim smakuje, nawet sąsiadce, która nie przepada za wegańską kuchnią☺ krótko mówiąc uwielbiam Pański blog marzy mi się jeszcze jakiś przepis na syrop dyniowy taki aromatyczny… Serdecznie pozdrawiam i życzę dalszej tak fantastycznej weny twórczej ( ps: piękne zdjęcia )
Tylko zagęszczenie mąką, ale mogą wyjść twarde i raczej niezbyt smaczne
Ratunku, policzyłam 1 kg ziemniaków i 1 kg dyni. Konsystencja ciapy. Czym to odratować? Jestem totalnie napalona na to danie.
Lepsza kukurydziana
A czy mogę dodać mąki pszennej? Albo z ciecierzycy? Albo jakiejkolwiek innej, bo ziemniaczana się skończyła?
można próbować, ale nie gwarantuje efektu
Czy można upiec kotlety?
Zwyczajnie można ją pominąć
Dzien dobry, czym moge zastapic mus dyniowy? Chcialabym zrobic kotlety nadziewane soczewica tego typu, ale dynia nie jest moja bajka. Z gory dziekuje za odpowiedz!