PIERWSZY WEGEBURGER – BULWBURGER
weganon 4 stycznia 2015

 

Od BULWBURGERA rozpoczynam przygodę z wegeburgerami. Nazwa jak sama wskazuje dotyczy burgera otrzymanego z warzyw korzeniowych (zimowych).
Burgery doprawiłem ziołami i jako dodatek spajający dość wodniste warzywa zastosowałem otręby owsiane i mąkę gryczaną oraz soczewice. Polecam serdecznie w bułce pełnoziarnistej z korniszonem, szalotką, pomidorem, rukolą, sałatą rzymską i wege majonezem.

SKŁADNIKI:


4 marchewki (u mnie 3 kolory, tak dla bajeru)
połówka lub ćwiartka dużego selera
2 cm kawałek imbiru
2 małe czarne rzepy
1 średnia biała rzodkiew
1 korzeń skorzonery
4-5 bulwy topinamburu (można zastąpić 2 małymi ziemniakami)
2 szalotki
szklanka soczewicy zielonej
1 średni burak
Zioła: oregano, majeranek, kminek, tymianek (do smaku), rozmaryn, ziele angielski, liść laurowy
3 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki maki gryczanej (ilość zależy od wodnistości masy)
sól morska, pieprz
ziarno sezamu do panierowania

WYKONANIE:


– soczewice ugotować do miękkości
– warzywa korzeniowe włożyć do wody, dodać sól, ziele angielskie (3 ziarna), 1 listek laurowy i gałązkę rozmarynu. Gotować na małym ogniu sprawdzając, które warzywa są już miękkie i wyjmować je.
– warzywa wystudzić, połączyć z soczewicą i dokładnie zblendować.
– dodać otręby i mąkę (sprawdzić konsystencję masy – będzie wilgotna ale powinna się formować wilgotnymi dłońmi). Doprawić solą, pieprzem i ziołami.

– formować okrągłe burgery i panierować w sezamie
– smażyć na oleju słonecznikowym do lekkiego zrumienienia.

I efekt końcowy

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *