Każdy dom ma swój przepis na kapustę wigilijną. Często owiany tajemnicą i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Z grzybami, olejem lnianym lub rzepakowym, jałowcem, zielem angielskim, czasem z dodatkiem bylicy piołun. Ma piękną brunatną barwę i smakuje wybornie. Serwowana samodzielnie lub do pierogów, krokietów, łazanek czy kulebiaków.
Każdego roku trochę eksperymentuję ze składami. Zawsze pozostawiam bazę i zmieniam dodatki. Nie lubię nudy w kuchni. Po nowemu nie znaczy niesmacznie. Otrzymujemy nowy wymiar potrawy wigilijnej.
Ta jest z dodatkiem suszonych owoców, świeżych i suszonych grzybów leśnych i przecierem pomidorowym. Do tego zioła. Skład może zaskakiwać, ale uwierzcie, że warto czasem dodać absurdalnego składnika by otrzymać coś nowego, smacznego i zaskakującego.
Część z Was będzie mogła spróbować tej kapusty. Pojawi się jutro w towarzystwie łazanek. Zaserwuję na moim świątecznym pokazie kulinarnym, który organizuje Stowarzyszenie Empatia. Serdecznie Was zapraszam. Będzie bardzo świątecznie. I ilość składników jest tak dużą, bo całość jutro pojawi się na pokazie
SKŁADNIKI:
– 3 kg kapusty kiszonej
– 2 garście grzybów suszonych
– około 1 kg dowolnych grzybów leśnych (użyłem mrożonych), lub pieczarek
– 2 garście suszonych owoców (mieszanka jabłek, gruszek, śliwek i daktyli)
– 750 ml przecieru pomidorowego
– 4 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 3 ziarna jałowca
– łyżeczka gorczycy
– łyżeczka kolendry
– łyżeczka kminku
– łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
WYKONANIE:
– grzyby suszone zalać 2 szklankami ciepłej wody i odstawić na godzinę
– do garnka włożyć wszystkie składniki oraz namoczone grzyby. Wodę zostawić. Będzie do podlewania kapusty
– całość gotować a małym ogniu, często mieszać przez 3 dni po 2 godziny. Po każdym dniu odstawiać w chodne miejsce (np. balkon)
– idealna do pierogów, kulebiaków, pasztecików, krokietów, łazanek lub jako samodzielne danie
Super
Kapusta wyszła przepyszna. Idealny zamiennik dla wegetarian. Dodałam mrożone kurki, bo innych mrożonych nie miałam, za to suszonych nie żałowałam mąż zachwycony
dziękuję i smacznego
Super alternatywa dla tradycyjnego bigosu! Uwielbiam Twoje przepisy, ten też na pewno wypróbuję Mam nadzieję, że domownicy dadzą się przekonać na wegeakcent w święta 😉
Tak mi zapachniało, ze w poniedziałek lecę po kapustę i robię