BOROWIACKIE GRZYBOWNICZKI
weganon 25 września 2022

DSC_0027

Wczoraj delektowaliśmy się mazowieckimi flaczkami z kani, a dziś odwiedzamy Bory Tucholskie. Te wspaniałe rozległe lasy, leżą w dwóch województwach – kujawskim i pomorskim. Kuchnia tych terenów zawsze opierała się o dary lasu. Ten region ma wspaniałe potrawy z grzybów, borówek, jagód i innych składników runa leśnego. Niezaprzeczalnie kuchnia borowiacka jest bardzo aromatyczna i zróżnicowana. Jedną z bardzo znanych potraw tego regionu, są grzybowniczki. Czym są i jak je przygotować? Już odpowiadam.

Grzybowniczki, to drożdżowe bułeczki, które wypełnione są po brzegi grzybami. Do farszu używa się świeżych i suszonych grzybów, które wcześniej moczy się w mleku. Do bułeczek używa się dowolnych grzybów leśnych: borowików, kozłów (koźlaków), gósków (opieńków) czy kurek oraz podgrzybków. Kroi się w drobną kostkę i smaży wraz z cebulą i wcześniej ugotowanymi grzybami suszonymi. Dodaje się sól, pieprz i majeranek. By zagęścić masę, dodaje się tartą bułkę lub jajko. Ciasto drożdżowe składa się z mąki, śmietany, drożdży, jajek i mleka. Grzybowniczki można spotkać na festynach w okolicach Borów Tucholskich, które często leżą obok mac borowiackich (przepis znajdziecie w mojej książce „Roślinna kuchnia regionalna”).

DSC_0003

SKŁADNIKI:

Farsz:
– 50 g suszonych grzybów
– 1 kg dowolnych mieszanych świeżych grzybów
– 2 średnie cebule
– 2 łyżki tartej bułki
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku

Ciasto:
– 500 g mąki pszennej uniwersalnej + 1 łyżka
– 50 g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżka wegańskiej śmietanki
– 250 ml dowolnego mleka roślinnego (polecam sojowe lub owsiane)
– 1 łyżeczka soli

WYKONANIE:

Farsz:
– grzyby suszone zalać wodą lub mlekiem roślinnym bez cukru i odstawić do namoczenia na 5 godzin. Przepłukać grzyby, zalać wodą i gotować 45 minut. Odcedzić, a grzyby drobno posiekać
– na patelnie wlać 3 łyżki oleju, rozgrzać i włożyć grzyby suszone, świeże grzyby i cebulę pokrojone w drobną kostkę. Smażyć na średnim ogniu przez 15 minut. Dodać tartą bułkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Odstawić do wystygnięcia.

Ciasto:
– do miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i cukru oraz ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem
– do zaczynu dodać resztę mąki, śmietanę i sól. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Powinno być miękkie, elastyczne i nie kleić się do dłoni. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem

Grzybowniczki:
– ciasto ponownie wyrobić przez chwilę. Podzielić na 14 równych części. Wałkować na grubość kilku mm. Nakładać farsz, dokładnie skleić i uformować okrągłe bułeczki. Wierzch posmarować mlekiem roślinnym i można posypać makiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
– piec około 20 minut (do zrumienienia bułeczek), w 180°C. Grzanie góra/dół, środkowa półka

DSC_0007

DSC_0019

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *